Az egyházakat lakossági gázfogyasztónak számítja a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. október 15.

Gazdaság

És kéthavi menedéket kaptak a földgázszerződés nélkül maradók.

Novemberben és decemberben átmeneti földgázellátásra jogosultak azok a felhasználók, akik földgázszerződés nélkül maradtak, mondja ki egy péntek este megjelent kormányrendelet – szúrta ki a Hvg.hu a friss Magyar Közlönyben. Mint írják, ez a kedvezmény az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználókra vonatkozik, vagyis a lakosságon és a mikrovállalkozásokon kívül mindenkire.

Az átmeneti földgázellátást az érintetteknek október 18-ig kell egy nyilatkozattal kérniük, a megkötendő mintaszerződést a 15-i, szombati munkanap végéig teszi közzé az illetékes gázkereskedő. Aki a nyilatkozatot időben beküldte, annál a szolgáltatást nem lehet felfüggeszteni földgáz-kereskedelmi szerződés vagy rendszerhasználati szerződés hiánya miatt.

A lap kiemeli: egy szintén friss rendelet az egyházaknak és szervezeteiknek, intézményeiknek ad különleges elbánást.

Az egy felhasználási helyen található egy vagy több lakóépület, lakás, plébánia, parókia, rendház – az egyházi törvény előírásától eltérően – akkor is a háztartásokra vonatkozó szabályok szerint vásárolhat földgázt, ha az épület nem kizárólag egyházi személyek lakásául szolgál.

Tehát a lakosságnak meghatározott mennyiségig a kedvezményes árat fizetik „a felhasználási hely lakás rendeltetési egységei számának szorzata alapján” kiszámítva, afölött pedig a csökkentett piaci árat. A kormány még a szerzetesek és apácák olyan rendházaira is gondolt, amelyekben nincsenek önálló lakások; ott a létszám alapján számolják ki a kedvezményes mennyiséget.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk