Elcsüggedtek a csigatenyésztők, durván belassult a csigabiznisz

  • narancs.hu
  • 2021. január 2.

Gazdaság

Sok a csiga, kevés a csigaevő.

Pocsék éve volt a francia csigatenyésztőknek a koronavírus-válság miatt, írta meg a Guardian.

Az ehető szárazföldi csigák — általában vajjal és fokhagymával elkészítve, házában szervírozva fogyasztják a csigahús kedvelői — különösen népszerűek vacsora-előételként Franciaországban az év végi összejöveteleken, a csigatenyésztők az évi eladások 70 százalékat november-decemberben húzzák be. Ez azonban idén elmaradt, az éttermek az év során fokozatosan lemondták rendeléseiket, és a turisták sem fogyasztják a csigákat, mert nincsenek turisták.

A belassult piac miatt felhalmazódtak az eladatlan csigák a helicikultúrákban, vagyis a csigatenyésztő gazdaságokban.

A körülbelü 400 francia "helicicultures" közül egy Dunkirk közelében tenyésztő csigafarmer egy helyi lapban beszélt a nehéz időkről, és arról, hogy egyelőre nem támogatta őket a francia állam.

Az utóbbi években több francia csigatenyésztő a turizmus felé terjeszkedett, de a koronavírus-válság ezt a szektort ugyanúgy bedöntötte.

Egy másik csigatenyésztő emlékeztetett: az a probléma, hogy nincs közös szervezetük, ami nemzeti szinten kiállna a csigafarmerek érdekeiért, pedig csak a foie gras gazdaságokkal egyenrangú bánásmódot szeretnének. 

A lap megjegyzi: archeológusok szerint mintegy 30 000 éve esznek az emberek Európában csigát, a rómaiak idején például az elit kedvelt étele volt.

A tenyésztők a felgyűlt csigákat lefagyasztják, később savanyítva vagy konzervben akarják őket értékesíteni.

Magyar csigafeldolgozó üzemek is termelnek az európai piacra

A tavaly szeptemberben Kisvárdán megnyílt, kizárólag exportra dolgozó, francia tulajdonú éticsiga-feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem mintegy 6,5 milliárd forintból épült fel, 300 munkahelyet teremtve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az üzemet tulajdonló kft. ügyvezető igazgatója akkor még dinamikusan növekedő keresletről számolt be az európai és globális csagapiacon. A kisvárdai beruházást a magyar komány 40 százalékkal támogatta meg.

Zalaszentgróton is van egy csigafeldolgozó üzem, ott évente ezer tonna, részben Magyarországon gyűjtott éticsigát dolgoznak fel.  

Éticsiga feldolgozó üzem épült Kisvárdán

 
Éticsiga feldolgozó üzem épült Kisvárdán
 
Kisvárda, 2019. szeptember 20. Fűszervajas csiga a francia tulajdonú Bourgogne Gastronomie Kft. élő éticsiga feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzemében Kisvárdán az avatóünnepség napján, 2019. szeptember 20-án. A mintegy 6,5 milliárd forintból felépített, több mint 12 ezer négyzetméter alapterületű élelmiszeripari létesítmény beruházáshoz a magyar kormány negyvenszázalékos támogatást biztosított. MTI/Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila
 

 

Figyelmébe ajánljuk