Építőipar: több éves csúcsokat döntöttek a felszámolási eljárások

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 16.

Gazdaság

A következő fél év még bizonytalanul alakulhat, ezért a cégek egyelőre kivárnak.

Öt éven át tartó emelkedés után ez év elejére visszaestek a cégalapítások a hazai építőiparban – közölte az Opten céginformációs szolgáltató az MTI-vel.

Adataik szerint

2023 januárjában 13 százalékkal kevesebb társaság alakult az építőiparban, mint amennyi megszűnt.

A 328 cégalapítás februárban 474-re nőtt ugyan, de a két hónap együttes értéke a legalacsonyabb szezonális adat az elmúlt 4 évben. A törlések száma az elmúlt 5 hónap alatt folyamatosan nőtt, a végelszámolások és a felszámolási eljárások több éves csúcsokat döntöttek meg 2023 elején.

Az egyéni vállalkozók számában szintén látszik a visszaesés, 774 belépővel az idei február az elmúlt 3 év legalacsonyabb értékét hozta.

Habár 2022-ben még 3 százalékkal nőtt az építőipari termelés, a visszaesésnek voltak előjelei – áll a közleményben. Az ágazat sikeresen jött ki a járvány miatti válságból, de az orosz-ukrán háború, az energiaválság és a magas infláció hatásait nem tudta kivédeni. A december végi szerződésállomány 1,2 százalékkal mérséklődött, a januári építőipari teljesítmény pedig nem csak éves, hanem havi összevetésben is mérséklődött.

Az adatok alapján az Opten úgy látja, hogy az építőipari vállalkozások a nehézségek miatt egyelőre kivárnak. A kilátásaik rövidtávon nem kedvezőek, a következő fél év bizonytalanul alakulhat, a második félévre vonatkozó előrejelzések ugyanakkor már biztatóbbak – olvasható a közleményben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk