Bankot alapít Magyarországon a világ leggazdagabb magyarja

  • narancs.hu
  • 2023. március 14.

Gazdaság

Az Interactive Bank alapítója Péterffy Tamás brókercége.

Március 1-jei hatállyal bejegyezték Magyarországon az Interactive Bankot, aminek alapítója a leggazdagabbnak tartott magyar ember, Péterffy Tamás brókercége – vette észre a Portfolio.hu.

A lap emlékeztetett, egy bank alapításához a hitelintézeti törvény szerint 4 milliárd forint induló tőke kell, vagyis a befektető szándékai mindenképpen komolynak tekinthetők. Az MNB alapítási engedélye megvan, a banki működési engedély kézhezvétele a szokásos menetrend szerint valószínűleg egy éven belül várható.

Az alapító tulajdonos a leggazdagabbnak tartott magyar ember, a becslések szerint 24 milliárd dollár feletti vagyonnal rendelkező, Amerikában élő Péterffy Tamás (vagy ahogy az USA-ban ismerik, Thomas Peterffy) cége, a greenwichi székhelyű Interactive Brokers LLc. Péterffy Tamás a Brexit után döntött úgy, hogy az Interactive Brokers európai tevékenységének Írország mellett Magyarországot választja központjául, így alakult meg 2020-ben az Interactive Brokers Central Europe Zrt. A budapesti székhelyű brókercég jelenleg Németországot és a tőle keletre, dél-keletre fekvő EU-tagállamok piacait látja el befektetési szolgáltatásokkal, kisbefektetőknek és intézményi befektetőknek, illetve brókercégeknek egyaránt nyújt szolgáltatásokat.

A Portfolio úgy tudja, a brókercég magyarországi ügyfélköre most már ezres nagyságrendű, a régióban pedig mintegy 100 ezer ügyféllel büszkélkedhet, amit 10-20 éven belül 1,5 millióra növelnének. Alkalmazottjai létszáma az Opten adatbázisa szerint 103 fő. A bank alapításáról egyelőre annyit tudni,

  • elsősorban az Interactive Brokers brókercég meglévő és új ügyfelei számára nyújtana értékpapír-ügyeletekhez kapcsolódó banki szolgáltatásokat,
  • meghatározó szerepe lehet a befektetési hitelek nyújtásában és akár kamatozó betéti számlák elérhetővé tételében az ügyfelek számára,
  • szerepe lehet akár abban is, hogy az Interactive Brokers mielőbb elindítsa tartós befektetési számla (TBSZ) szolgáltatását a hazai ügyfelek számára, amelyet a kevésbé spekulatív, tartós részvénybefektetésekben utazó kisbefektetők már régóta várnak.

A Portfolio cikke arra is felhívta a figyelmet, hogy Péterffy Tamás legújabb magyarországi vállalkozásáról tehát egyelőre keveset tudni, mindenesetre érdekes fejlemény, hogy akkor alapítanak Magyarországon „zöldmezős beruházásként” egy bankot, amikor a bankokat extra különadó és számos hátrányos kormányzati intézkedés (pl. kamatstop) sújtja. Igaz, az új bankokra mindez már nem feltétlenül fog vonatkozni, a hazai értékpapírokra is kiterjesztették a tranzakciós illetéket, a gazdaságpolitika kifejezetten a hazai tulajdonosok térnyerését támogatja.

(Címlapképünkön: Orbán Viktor miniszterelnök ogadja Péterffy Tamást, az Interactive Brokers Group alapító-tulajdonosát a Karmelita kolostorban 2021. június 1-jén. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk