Fónagy János azzal dicsekszik, hogy zuhannak az élelmiszerárak

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 6.

Gazdaság

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára épp csak azt nem vette észre, hogy ez pont akkor történik, amikor kivezették az árstopokat.

Fónagy János a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy rendkívül hatékonynak bizonyult az egy hónapja működő online árfigyelő rendszer, a megfigyelt 62 termékkategóriában az átlagárak csaknem 8 százalékkal csökkentek.

Az elmúlt hónapban a legnagyobb mértékben, mintegy 15 százalékkal a spagetti ára esett vissza, több mint 14 százalékkal csökkent a zöldségek és 7 százalékkal a gyümölcsök ára. A kenyerek, a margarin, a sertészsír és a tejtermékek árai átlagosan 10 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt. A húsok közül leginkább a pulykamell ára csökkent, közel 11 százalékkal, míg a csirkeszárnyé több mint 6 százalékkal – sorolta az államtitkár.

Még azt is megemlítette, hogy augusztus 1-jétől megszűnt az élelmiszerárstop, emelkedett a kötelező akciózás mértéke és SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert venni az üzletekben, majd a kötelező akciózást és az online árfigyelő rendszert nevezte meg, amiknek „komoly árleszorító hatása van”. „A piac jó működése a vásárlóknak és élelmiszer-kereskedelmi láncoknak is érdeke” – mondta, és közben a hangja sem bicsaklott meg.

Ugyanakkor épp az online árfigyelő rendszer adatai mutatták meg, hogy az árstoppos termékek mindegyike olcsóbb lett az árstop kivezetése után – a sertéscomb és a kristálycukor kivételével, aminek az ára nagyjából ugyanannyi maradt. Az árstopok kivezetése utáni kormányzati szabályozásban a kötelező akciózáson túl az is szerepelt, hogy a volt hatósági áras termékeket legfeljebb beszerzési áron értékesíthetik az üzletek.

A kormány júliusban is közölte, hogy az árfigyelőnek hála csökkentek az árak. A júniusi infláció még mindig rendkívül magas, 20,1 százalékos volt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk