Forbes: 591 milliárd forintos vagyonával ismét Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

  • narancs.hu
  • 2023. december 27.

Gazdaság

Idén először Tiborcz István is felkerült a listára, 75,3 milliárdos becsült vagyonával a 27. helyen szerepel.

591 milliárd forintos vagyonával ismét Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar – derül ki a Forbes friss listájából.

Szemléjében a Telex felidézte, tavaly Csányi Sándor OTP-vezér és Felcsuti Zsolt vette át a vezetést a leggazdagabb magyarok listáját 2017 óta vezető Mészáros Lőrinctől. Idén azonban helyre állt a világ rendje, ismét Mészáros Magyarország leggazdagabb embere, 591 milliárd forintra becsült vagyonával megelőzi Csányi Sándor OTP-vezért, akinek 573,7 milliárd forint, és Felcsuti Zsoltot, az MPF Holding tulajdonosát, akinek 442,9 milliárd forint a becsült vagyona.

A nagy visszatérők között van Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XXI. század intézet főigazgatója vagy a 4iG-vezér Jászai Gellért, valamint Nagy György, Csányi Sándor egyik meghatározó és rendszeres üzlettársa is, akik a korábbi években bár lecsúsztak, idén újra felkerültek az ötvenes listára.

Az ötven leggazdagabb magyar összvagyona 6935 milliárd forint, ami a hazai 2022-es GDP körülbelül 10 százalékának felel meg.

Idén először egyébként Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje is szerepel a listán, aki egyenesen a középmezőnybe lőtte be magát 75,3 milliárd forintos becsült vagyonával, ami a 27. helyig repítette. De az 50 leggazdagabb magyar közé Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N létesítményüzemeltetéssel foglalkozó Zrt. tulajdonosa, és Száraz István, a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja is befért.

A Forbes szerint most először öt magyar is lesz a lap nemzetközi (dollár)milliárdoslistáján. A lap magyar csapata ugyanazzal a módszerrel méri a vállalkozók vagyonát, mint amerikai anyalapjuk, viszont itthon plusz nehézséget okoznak a sokmilliárdos összegeket tömörítő magántőkealapok, mivel ezeknek nem kell nyilvánosságra hozniuk, hogy kikhez tartoznak a bennük tárolt vagyonok. Ráadásul olyan vállalkozó is volt, mint az energiaitalokat gyártó Hell energy tulajdonosa, aki bőven felfért volna a listára, viszont 2020-ban pert indított a Forbes ellen a személyes adatainak nyilvánosságra hozataláért, ezért az idei lista az ő vagyonukkal nem foglalkozott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk