Friss GDP-adat: nagyobb lett a visszaesés, mint amire számítani lehetett

  • narancs.hu
  • 2023. november 14.

Gazdaság

0,9 százalékkal haladta meg a GDP az előző negyedéveset, de az egy évvel korábbinál 0,4 százalékkal kisebb. Mindkét adat rosszabb a vártnál.

A nyers adat szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított szám szerint 0,3 százalékkal volt kisebb a magyar GDP az idei harmadik negyedévben, mint tavaly július és szeptember között – számolt a Központi Statisztikai Hivatal.

Fontos változás, hogy

négy egymást követő negyedév után már legalább az előző három hónaphoz viszonyítva nőtt a gazdaság teljesítménye, méghozzá 0,9 százalékkal.

Ez gyengébb adat, mint amire előzetesen számítani lehetett. Portfolio elemzőinek konszenzusa szerint az előző negyedévhez képest 1,1 százalékos növekedés volt várható, a tavaly ilyenkorihoz képest pedig 0,1 százalék visszaesés jött ki az elemzői előrejelzések átlagából, de a kicsivel nulla fölötti és a kicsivel nulla alatti között alakultak a prognózisok.

Amennyiben nem történik valami váratlan és elég nagy meglepetés az év végén – vélhetően nem, hogy az egész éves teljesítményt pozitívba húzza fel: az első három negyedév GDP-je 1,2 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly január és szeptember között volt.

Az egészen példátlan , hogy négy egymást követő negyedévben is essen a GDP, ahogy mostanáig történt.

Most először történt meg azóta, hogy 1995-ben a mostani módszertan szerint kezdték el mérni. Úgy tűnik egyelőre, hogy legalább a technikai recesszióból kijöttünk – azt nevezik így, amikor minimum két egymást követő negyedévben gyengébb az adat, mint az előző három hónapban. De más jó hír most nincs is.

Az éves szinten mért 0,3 százalékos visszaesés azt jelenti, hogy

idén eddig mind a három negyedévben gyengébben teljesített a magyar gazdaság, mint 2022 azonos időszakában.

De most kisebb volt a visszaesés, mint január-márciusban vagy mint április-júniusban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk