GKI: Az egyszerűen áthárítható adók összege 475 milliárd forint

  • narancs.hu
  • 2022. június 14.

Gazdaság

A gazdaságkutató kétségbe vonja az állítást, miszerint az extraprofitot nem terhelik rá a fogyasztókra. 

A GKI gazdaságkutató kétségbe vonja a kormány állítását, miszerint az extraprofit különadókat az érintett ágazatok szereplői nem terhelik tovább a fogyasztókra. A cég annak mértékét is igyekezett megbecsülni, hogy mekkora lehet a közvetlenül továbbhárított összeg, illetve hogy ez milyen mértékben növeli meg az amúgy is évtizedes csúcsokat döntögető inflációt – írja a hvg.hu

Az érintett ágazatok közül 2021-ben a legnagyobb nyeresége a bankszektornak (555 milliárd forint) , az energiacégeknek (MOL (550 milliárd forint) és bioüzemanyag gyártók (60 milliárd forint) és a kiskereskedelmi ágazatnak (290 milliárd forint) volt. Ezekre 250, 300, 60 milliárd extra adó fog jutni 2022-ben, 2023-ban meg ennél is nagyobb, vagyis a három ágazaton belül ezen adók súlya a nyereséghez képest 50–58–18 százalék lesz. Más ágazatokon belül is magas lesz az adók súlya; a biztosítási ágazaton belül 63, a kiskereskedelmi láncoknál 40, a bioenergia ágazaton belül pedig 71 százalék lesz az extraprofit adó aránya az adózott eredményhez képest.

Ugyanakkor a GKI szerint a helyzet ennél rosszabb, mert egyes ágazatok szereplőire több olyan költség is vár, amelyet a profitból tudnak kigazdálkodni. A bankoknál jelentős céltartalékolás várható, a biztosítók esetében a kiadások a bevételeknél nagyobb mértékű emelkedése befolyásolja a profitabilitást, a telekom szektorban a gyenge forint és az építés drágulása miatt a beruházási költségek emelkednek drasztikusan, a bioenergetikában az alapanyagok és az energia árai, míg az energiaszektorban az üzemanyagár befagyasztása határozza meg az eredményességet, írja a hvg. 

A GKI úgy látja: aligha várható, hogy a megadóztatott vállalkozások nem hárítják át az adókat a fogyasztókra.

Az egyszerűen áthárítható adók összege – beleértve a szintén megadóztatott gyógyszerforgalmazókat és a légitársaságokat – 475 milliárd forint a GKI számítása szerint. A 2022-re 29 ezer milliárd forintra becsült vásárolt fogyasztás alapján a fogyasztói árindex 1,6 százalékpontos növekedése várható (idén és/vagy jövőre), csupán az extraprofit adó miatt – írja a gazdaságkutató, amely szerint a kormány ezzel megint csak tovább gerjeszti az inflációt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk