Három magyar uniós program kifizetése áll Brüsszelben

  • narancs.hu
  • 2018.10.16 08:10

Gazdaság

A Bizottság szerint alig van szabályosan megvalósított pályázat, túl sok a korrupció és a visszaélés-gyanús ügy.

Az Európai Bizottság ún. figyelmeztető levelet (warnings letter) küldött a magyar kormánynak, vagyis nem fogadnak be Magyarországtól számlákat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy felfüggesztették a kifizetést.

A döntés a gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP), a környezeti és energiahatékonysági (KEHOP), illetve a terület- és településfejlesztési operatív programot (TOP) érinti.

A kifizetések addig állnak, amíg a magyar kormány nem reagál a testület észrevételeire. A bizottság rendszerszintű szabálytalanságokat fedezett fel a magyar pályázati rendszerben. Szúrópróbaszerűen ellenőrzött és azt tapasztalta, hogy alig van szabályosan megvalósított pályázat. A túl sok korrupció- vagy visszaélés-gyanús ügy miatt magyarázatot vár és a pályázati rendszer kijavítását kérte a kormánytól - írja a G7.hu.

Amíg ez nem történik meg, állnak a kifizetések és a kormány kénytelen a költségvetés terhére, lényegében állami forrásból előfinanszírozni a projekteket, ami ráadásul beleszámít az államháztartási hiányba, így előállhat az a helyzet is, hogy könnyen átlépheti a korábban vállalt 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycélt.

A G7.hu értesülései szerint a bizottság két ügyben, vrja a kormány válaszát: Elios és a négyes metró ügyében.

Az elsötétített ország - Az Elios-ügy és az önkormányzatok felelőssége

Alig volt olyan ellenzéki önkormányzati képviselő, aki időben tudhatta, hogy a városa Tiborcz Istvánékkal akar közvilágítást fejleszteni. A képviselő-testületek többsége nem szavazhatott arról, hogy kivel szerződjön a település, ők csak az eredményhirdetés után szembesültek az Elios győzelmével. Vagy még akkor sem.

Neked ajánljuk