Hatalmas veszteséget termelt a Mészárostól megvett Mátrai Erőmű

  • narancs.hu
  • 2021. június 1.

Gazdaság

Közel 43 milliárdos veszteséget hozott össze az állam által megvett erőmű. 

A 2019. évi 5,9 milliárd forint veszteség után 42,7 milliárd forint veszteséget termelt a Mátrai Erőmű  - írja a Telex az erőmű 2020-as beszámolója alapján.

Az elavult, súlyosan szennyező széntüzelésű erőművet a magyar állam 2020 elején vásárolta Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől.

A lap úgy tudja, vélhetően nem a működéssel fokozódtak a bajok, bár a magas kibocsátási kvótaár még mindig gondot jelent, hanem a hosszú évek óta elhalasztott leértékelések valósultak meg hirtelen, mert az MVM számviteli elveivel összehangolták a Mátrai könyveit, és hatalmas veszekedések is voltak a különböző rezsimek könyvvizsgálói között.

A Mátrai Erőmű forgalma 2020-ban 77,6 milliárd forintról, 76,4 milliárd forintra apadt, a nagy mínusz az egyéb ráfordításoknál és főleg az értékvesztésnél bukkan elő. A beszámoló mindenesetre deklarálta, hogy

az MVM 2021. december 31-ig elkötelezett a működés további finanszírozása mellett.

Az MVM-csoport a beszámoló elkészültével kapcsolatos közleményében azt emelte ki, hogy a Mátrai Erőmű 2020-ban megőrizte a munkahelyeket, szavatolta az ellátásbiztonságot, előállította az ország számára nélkülözhetetlen mennyiségű villamos energiát. 

A közlemény szerint "a működés racionalizálásának köszönhetően 800 millió forintos pozitív működési eredménnyel zárta a 2020-as évet", de "az adózott eredményt negatívan befolyásolta a CO2 kvóták növekvő beszerzési ára, illetve a tárgyi eszközök értékének egyszeri technikai korrekciója", de ez utóbbit a vételár megállapításánál is figyelembe veték.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk