Hogyan juthatsz igazán kedvező hitel konstrukcióhoz?

  • Fizetett tartalom
  • 2021. augusztus 9.

Gazdaság

A te életedben is bekövetkezhet olyan szituáció, amikor gyorsan, nagyobb pénzösszegre van szükséged. A váratlan kiadás lehet az autód javíttatása, halaszthatatlan felújítás a lakásodban, esetleg egy tönkrement háztartási gép azonnali cseréje. Kérhetsz kölcsön a szüleidtől, barátaidtól esetleg a munkáltatódtól is. Viszont ha nem akarod az ismerőseidet terhelni anyagilag, akkor a legegyszerűbb, ha egy pénzintézettől igényelsz hitelt. Milyen feltételei és előnyei vannak a gyorskölcsönnek? Ennek olvashatsz utána cikkünkben!

Hitelfelvétel felelősséggel

Kecsegtető a tudat, hogy gyorsan kézhez kaphatsz nagyobb pénzösszeget, de ennek kockázatai is vannak. A kölcsönök esetén két fontos tényezőt kell figyelembe venned: a futamidőt és a törlesztőrészletet. Ne vállald túl magad, hiszen ha hosszú időre veszel fel hitelt, akkor az később megnehezítheti az anyagi helyzetedet. Csak olyan gyorskölcsönt válassz, amelynek havi törlesztését a futamidő alatt biztosan képes leszel előteremteni!

Ha nem fizeted a törlesztést, akkor a bank egy összegben követeli az adósságot, és végrehajtásra kerülhet a hitelösszeg. Végül nagyobb problémád lehet a hitelből, mint amit megoldottál vele. Ezért csak felelősséggel szabad hitelhez nyúlnod.

Gondold át azt is, hogy milyen kockázatot vállalsz a hitelfelvétellel. Illetve vedd számításba az alternatív lehetőségeket és a bankok különböző ajánlatait. Ha tudod, saját magad spórold össze azt az összeget, amit felvennél. Igaz, így a kitűzött céljaidat is el kell halasztanod egy időre.

A legkedvezőbb hitellehetőségek

Vannak szabadon felhasználható hitelek és célhoz kötött kölcsönök. Nagyobb hiteligény esetén (pl. lakásvásárlás vagy felújítás) érdemes lakáshitelt felvenned. Ezek kedvezőbb konstrukciókkal érhetőek el, és akár több tízmilliót is igényelhetsz. A szabad felhasználású hitelek - mint a gyorskölcsönök és személyi kölcsönök - esetén nem kell elszámolnod a banknál, hogy mire költöd a kölcsönt.

woman working on a laptop

 
 
Fotó: Yuganov Konstantin

Mielőtt kölcsönt veszel fel, gondold át, hogy milyen típusú hitelre van szükséged, azaz mi a célja a hitelfelvételnek! Műszaki cikkek vásárlása esetén kedvezőbb lehet egy áruhitel igénylése. Autóvásárlás esetén vannak kedvező hitellehetőségek, például a gépjármű fedezetként való bevonásával. Ha teljesen tanácstalan vagy, akkor érdemes a bankodhoz fordulni, hiszen akár személyesen, akár online is rendelkezésedre állnak az ügyintézők és a hiteltanácsadók is.

A gyorskölcsön tényleg gyors?

A legkönnyebben és leggyorsabban hozzáférhető hitelforma természetesen a gyorskölcsön. Akár online is igényelheted, amihez nem kell egyéb, mint a személyes okmányaid és a munkáltatói igazolásod. Fedezet és kezes nélkül pár órán belül hozzájuthatsz a kívánt összeghez. Hátránya, hogy magasabb költségekkel és kamattal jár. Gyorskölcsönnel csak viszonylag alacsony összeghez juthatsz hozzá, maximálisan 500.000 forinthoz, vagy egyes bankoknál 1 millió forinthoz.

Számos internetes portált találhatsz, ahol összehasonlíthatod a bankok legkedvezőbb ajánlatait, hogy megtaláld az ideális gyorskölcsönt. Tetszőlegesen választhatod ki az igényeidnek megfelelő konstrukciót. Abban az esetben, ha nagyobb összeggel tudsz törleszteni, akkor csökkentheted a futamidőt, így hamarabb kipörgetheted a hitelt. Ha viszont csak limitált anyagi lehetőséged van a havi törlesztésre, akkor a futamidő kitolásával orvosolhatod a problémát.

A hitelfelvétel viszonylag egyszerű folyamat, amiben a pénzintézetek is igyekeznek mindenben segíteni az ügyfeleiket. Természetesen a bankok is elemzik a hitelezésben rejlő kockázatokat, de nekik más szempontjaik vannak. Ezért fontos, hogy te is mérleged a kölcsönfelvétellel járó előnyöket és a hozzá tartozó kockázatokat is. Ne vállald túl magad, így ha már hitelt veszel fel, akkor csak akkora összeget igényelj, amire valóban szükséged van. Ha elég körültekintő vagy, akkor a hitellel kockázatmentesen gyarapodhatsz, és rövid idő alatt elérheted a céljaid.

Figyelmébe ajánljuk