Januártól csökkenti a túró rudi áfáját a kormány

  • narnacs.hu
  • 2023. november 1.

Gazdaság

Ez az adótörvények módosításáról szóló, kedd éjszaka közzétett hosszú dokumentumból derül ki.

Kedd éjszaka, néhány órával a november elsejei ünnepnap előtt egyszerre 19 törvénytervezet vált nyilvánossá a parlament oldalán, többek között egy 187 oldalas dokumentum a 2024-es adócsomagról, amelyben érdekes adócsökkentést szúrtunk ki a Portfolio.hu.

„Az egyes adótörvények módosításáról” címet viselő dokumentumból kiderül, a kormány javaslatával módosítja az Áfa törvény azon mellékletét, amely felsorolja a 18 százalékos kedvezményes általános forgalmi adókulccsal adózó termékeket. Ebben a részben konkrétan az szerepel, hogy a desszert jellegű sajtkészítmény áfakulcsa az eddigi 27 százalékról 18 százlékra csökkenne 2024. január elsejétől. 

A kormány ezek szerint a következő évtől áfakulcs-csökkentést hajt végre egy konkrét termékkör esetében, miközben előzetesen ezt egyáltalán nem jelezte és a minisztérium közleményében sem emelték ki ezt a részletet. Az ezzel kapcsolatos részletes indoklás úgy szól, hogy „a besorolási rend alapján egyes, Élelmiszerkönyv szerinti desszert jellegű sajtkészítmények jelenleg is a 18 százalékos áfa mérték alá tartoznak, míg mások (2106 és 1806 vtsz. alá tartozóak) a 27 százalékos kulcs alá”. 

„A Javaslat a jogalkotói célnak megfelelően 2024. január 1-jétől ez utóbbi termékeket is, így például a túró rudit, a 18 százalékos áfakulcs alá sorolja”

– olvasható az indoklásban. A portál azt is kiszúrta, a dokumentum 185. oldalán a kormány megismétli: „a módosítás 2024. január 1-jétől 18 százalékos áfakulcs alá sorolja a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott, a 2106 és a 1806 vámtarifaszám alá tartozó desszert jellegű sajtkészítményeket, így például a túró rudit.”

A túró rudi áfájának csökkentése egyébként nem először kerül terítékre a kormányban. A 24.hu tudósítása szerint 2017 májusában Varga Mihály pénzügyminiszter a 2018-as költségvetés akkori beterjesztésekor a parlamenti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, ha a gyermeke tudná, mi az az áfa, a túró rudi áfáját csökkentené. Most már biztosan tudja.

(Címlapképünk forrása: MTI/Balázs Attila)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.