Jövő héten kezdi a termelést az iváncsai akkugyár

  • narancs.hu
  • 2023. november 1.

Gazdaság

Teljes kapacitásra jövő év közepére állnak rá.

November 6-án, azaz jövő hét hétfőn kezdődik a termelés az iváncsai akkumulátorgyárban – tudta meg a Szabad Európa. Információik szerint jelenleg gyakorlatilag csak az üzem van kész: sem az azt kiszolgáló infrastruktúrát, sem az iváncsaiakat a termelés mellékhatásaitól védő létesítményeket nem kezdték el még építeni.

A gyárhoz elvileg tartozik egy iparvágány, és kibővített közúti összeköttetés az M6-os autópályához, ám

mindkét beruházás még a közbeszerzés fázisában van a nyilvánosan fellelhető adatok szerint

– írja a lap, melynek egy akkumulátor-iparági és két vasúti forrása is biztosra vette, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló V-Híd-cégcsoport vagy annak valamely tagja lesz a befutó, rájuk van szabva a tender ugyanis.

Mint a hvg.hu emlékeztet, az Átlátszó egy éve írt arról, hogy egy közmeghallgatáson arra panaszkodtak a település lakói, hogy a gyár miatt reggel óriási dugó van, amire a kormány képviseletében megjelenő tisztviselő csak annyit mondott, hogy aki be akar érni időben a munkahelyére, keljen fel fél órával korábban. Ez a jelek szerint egyhamar nem fog változni, mivel az üzem közúti összeköttetésének kibővítése még ott sem tart, ahol az iparvágány, a közbeszerzési felhívás csak idén szeptember 8-án jelent meg, a jelentkezési határidő október 31. volt.

Az előírások szerint az üzem és a település között véderdőt is telepíteni kellene, ez sem kezdődött meg, jelenleg egy hosszan elhúzódó, néhány méter magas töltés jelenti a zajvédelmet is, pedig az iváncsaiak már régóta panaszkodnak, hogy a gyár miatt radikálisan megnőtt a zajterhelés.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk