Durva drágulást hozhat a benzinkutakon az újabb háború

  • narancs.hu
  • 2023. október 14.

Gazdaság

Az egyszámjegyű inflációt is veszélyezteti.

Kilencven dollár fölé emelkedett a világpiacon az olajár az izraeli háború kitörése után. Ez nagyjából 5 százalékos drágulás néhány nap alatt. A Gazdaságkutató Intézet (GKI) előrejelzése szerint már egy ekkora emelkedés is veszélybe sodorhatja a kormány inflációs célját, azaz, hogy a pénzromlás üteme év végére egyszámjegyű legyen.

Balogh József energiapiaci szakértő az RTL Híradónak azt nyilatkozta, ha nem sikerül elkerülni, hogy a háború továbbterjedjen a térség országaira, akár a duplájára is nőhet az olajár. A kormány a híradó kérdésére közölte: rendszeresen egyeztetnek az Ásványolaj Szövetséggel az üzemanyagárak alakulásáról.

Balogh József arra emlékeztetett, hogy amikor 1973-ban Egyiptom megtámadta Izraelt, az világméretű energiaválságot okozott, mert az olajárak az égbe szöktek, konkrétan megnégyszereződtek. Bár Izrael nem olajtermelő ország, a területén áthaladó vezetékek rendkívül közel esnek a mostani válsággóchoz, és kérdés, hogy a legerősebb közel-keleti hatalom, Irán bekapcsolódik-e a harcokba.

Egyetlen egy kérdés van. Sikerül-e valakinek vagy valakiknek Iránt belekeverni ebbe a dologba. Irán ugyanis a világ egyik legnagyobb olajtermelője, és ő kontrollálja az öblöt, az öbölbe befelé és kifelé menő tankerhajók útját

– mondta Balogh József az RTL Híradónak.

Balogh József előrejelzése szerint a negatív forgatókönyv esetén kilőhetnek a világpiaci árak, amelyek a Hamász támadása után már így is jelentősen, hordónként 90 dollárig emelkedtek. „Ha marad ez a lokális szörnyűség, ez az emberi tragédia, annak az olajárra már több hatása feltehetőleg nem lesz, mert a kereskedők a múlt héten beárazták a bizonytalanságot” – mondta.

A GKI számításai szerint azonban már a jelenlegi drágulás is hatással van a magyarországi inflációra.

 

Meg tudja gátolni adott esetben, hogy egyszámjegyűre olvadjon, vagy jelentősen 10 százalék alá menjen az infláció

– mondta Molnár László.

A GKI vezérigazgatója szerint, ha ezen a szinten marad az ár, az összeadódik a januárban várható további hatásokkal, ez pedig tartósan emelheti az inflációt.

 

A kormány emelni akarja az adótartalmát az üzemanyagnak, ez körülbelül 40 forint nagyságrend, ezzel együtt egy olajáremelkedés és egy forintgyengülés bőven 700 forint fölé viheti az üzemanyagárakat

– tette hozzá Molnár László.

A kormány az RTL Híradó kérdésére azt közölte: a kormány év végére egy számjegyűre fogja csökkenteni az inflációt. Hozzátették: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tanácsára a kormány rendszeresen egyeztet a Magyar Ásványolaj Szövetséggel – így a Mol-lal is – a hazai és nemzetközi árak alakulásáról. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?