Kevesebb uniós támogatást kaphat Magyarország, ha elfogadják a finnek költségvetési javaslatát

  • narancs.hu
  • 2019. december 4.

Gazdaság

Több befizetés, kevesebb kifizetés.

"Még a bizottság javaslatánál is kevesebb uniós forrás juthat Magyarországnak 2020 után, ha a tagok elfogadják a hétéves költségvetési keretre vonatkozó friss javaslatot. Ezt a féléves soros elnökséget adó Finnország terjesztette be a jövő heti EU-csúcs elé" – írja a hvg.hu a Politicoban megjelent javaslatra hivatkozva.

Eszerint a tagországoknak bruttó nemzeti jövedelmük (GNI) 1,07 százalékát kellene befizetni Brüsszelbe. Ez több, mint a jelenlegi, ami 1 százalék körül van, viszont kevesebb, mint amit Magyarország hajlandó lenne fizetni.

Ehhez jön hozzá az, hogy a brüsszeli terv alapján Magyarország a 2014-2020 között biztosított strukturális támogatásokhoz képest 25 százalékkal kevesebbet kapna, ám a finnek ezen is szigorítanának és a felső határt 27 százalékban húznák meg. Ráadásul támogatják azt, hogy a források elosztását a jogállamisághoz kössék. Ez viszont Magyarországon kívül feltehetőleg több más közép-kelet-európai tagállamnak sem fog tetszeni.

A javaslatról egyébként a jövő heti EU-csúcson kezdődhet meg a vita. Az EU költségvetéséről néhány hete írtunk átfogó cikket, erről itt olvashatnak bővebben.

Ezermilliárdos játszma: agresszíven nyomul Orbán az uniós támogatásokért

Orbán elégedetlen az Európai Bizottság javaslatával, de befolyásos tagállamok még jobban is megvághatják a Magyarországra jutó pénzeket. A Magyar Narancs aktuális nyomtatott lapszámában áttekintjük, hol tartanak most a tárgyalások az Európai Unió következő hétéves keretköltségvetéséről, és hogy hol helyezkedik el ebben a játszmában a magyar kormány.

Figyelmébe ajánljuk