Újabb orosz bank jönne Budapestre
putyin_orban_top_story_lead.jpg

Újabb orosz bank jönne Budapestre

  • narancs.hu
  • 2019. december 3.

Gazdaság

Egyelőre nem tudni, Magyarországnak ez miért éri meg.

A kormány újabb orosz gyökerű bank Magyarországra költöztetéséről folytat tárgyalásokat - írja a Népszava.

Ezúttal a volt KGST elszámoló és finanszírozó bankját, a moszkvai központú, 400 millió euró tőkével rendelkező Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bank (IBEC) hozná Budapestre az európai uniós székhelyét.

Szijjártó egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy 1991-es kilépése után Magyarország ismét csatlakozik a volt szocialista országok által alapított bankhoz, hogy „minél több nemzetközi finanszírozási forrást vonjon be a gazdaság működésébe, különös tekintettel a beruházásokra és a külkereskedelemre".

A belépési nyilatkozatot még nem írták alá.

Idén nyáron már Budapestre költözött egy másik volt KGST-s pénzintézet, a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB). Korábban, szó volt róla, hogy a két bank egyesül, így, ha valós a szándék, ez már Budapesten történhet meg.

Varga Mihály pedig arról beszélt, Magyarország már nagyon csatlakozna az oroszok fejlesztési bankjához az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz.

Varga Mihály szerint Magyarország már nagyon csatlakozna az oroszok fejlesztési bankjához

Magyarország kész megkezdeni a tárgyalásokat, hogy teljes jogú tagként csatlakozzon az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter Moszkvában. „Az előzetes tárgyalásokat követően Magyarország kifejezte készségét, hogy csatlakozzon az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz. A bank vezetőinek elmondtuk, a magyar kormány úgy döntött, hogy kész a pénzintézet teljes jogú tagjává válni" - jelentette ki a tárcavezető.

Figyelmébe ajánljuk