Ezermilliárdos játszma: agresszíven nyomul Orbán az uniós támogatásokért

Belpol

Orbán elégedetlen az Európai Bizottság javaslatával, de befolyásos tagállamok még jobban is megvághatják a Magyarországra jutó pénzeket.

A Magyar Narancs aktuális nyomtatott lapszámában áttekintjük, hol tartanak most a tárgyalások az Európai Unió következő hétéves keretköltségvetéséről, és hogy hol helyezkedik el ebben a játszmában a magyar kormány. Néhány részlet a cikkből:

Az Európai Bizottság (EB) 2018 májusában tette le az asztalra a 2021–2027-es költségvetés 1130 milliárd eurós tervezetét. Akkor a portfolio.hu kalkulációja alapján azt írtuk, hogy Magyarország hétéves nettó költségvetési egyenlege a 2014 és 2020 közötti plusz 32 milliárd euróról 21,3 milliárdra eshet, azaz nagyjából harmadával romolhat a költségvetési pozíciónk a magasabb előirányzott befizetés és a kevesebb kifizetés miatt. (...)

A bizottsági javaslattal nem csak a kelet-közép- és dél-európai tagállamokat tömörítő „kohézió barátai” elégedetlenek. „Nehezen kibékíthető ellentétek vannak köztük és a nettó befizető tagállamok között” – mondja Győrffy Dóra közgazdász-politológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Corvinus egyetemi tanára. A „takarékos ötöknek” (frugal five) nevezett országcsoport – Németország, Ausztria, Hollandia, Dánia, Svédország – az uniós GNI 1,0 százalékában maximalizálná a költségvetést, míg a Bizottság tervezete 1,11 százalékot irányzott elő. (...)

Győrffy Dóra szerint a magyar kormány egyértelműen konfrontatív tárgyalási stratégiát választott. Erre példa Schanda Tamás uniós fejlesztésekért felelős államtitkár Magyar Nemzetben megjelent véleménycikke is, melyben azzal vádolja a nyugati tagállamokat, hogy szándékosan félperiférián akarják tartani Magyarországot, és megkérdőjelezi az Európai Bizottság költségvetési prioritásait, például a civil társadalom támogatását is. „A tét ezermilliárd forintokban mérhető, és nem biztos, hogy ez a legjobb hozzáállás. Ha a kormány azt mutatná, hogy nem zéró összegű játszmaként tekint az uniós együttműködésre, esetleg vállalná a pénzek felhasználásának szorosabb ellenőrzését, könnyebben megnyerhetné a befizetők jóindulatát” – mutat rá Győrffy.

A Magyar Narancs november 14-i számában olvasható teljes írásból kiderül, mekkora lyukat vághat a Brexit a költségvetésen, mik a tervek a kohéziós- és az agrártámogatásokkal, és hogy miként kötnék a kifizetéseket a jogállamiság tiszteletben tartásához. Ha előfizetne az újságra, itt megteheti.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk