Király Júlia: "Nem biztos, hogy gyors lefutású válság áll előttünk"

Gazdaság

A magyar gazdaságot látszólag jó állapotban éri a koronavírus-járvány miatt várható világméretű gazdasági megtorpanás. Ám az alig rejtett belső kockázatok valódi veszélyt jelentenek. Ízelítő a friss Magyar Narancsból, interjú Király Júliával, az magyar jegybank korábbi alelnökével.

Magyar Narancs: Az elemzők egyetértenek abban, és számos makroadat is azt mutatja, hogy a magyar gazdaság rendben van. Megalapozottan számíthatunk ar­ra, hogy a járvány miatt várható világgazdasági megtorpanás kevésbé érinti súlyosan az országot, mint mondjuk a 2008-as krízis?

Király Júlia: Valóban, ma sokkal kevésbé válságérzékenynek, vagy ha úgy tetszik, sokkal inkább vál­ság­állónak látszik a magyar gazdaság, mint akkoriban volt. Az államháztartás hiánya évek óta alacsony, jól kézben tartott, az államháztartás adóssága lassan lesüllyed a maastrichti kritériumokban megfogalmazott bűvös 60 százalékra. A külső adósság és a lakosság eladósodottsága egyaránt radikálisan csökkent. Nincs meg az az eredendő bűn, mint akkoriban, hogy devizában vesznek fel hitelt a devizabevétellel nem rendelkező lakosság, az önkormányzatok vagy maga az állam.

Az államadósságon belül radikálisan, alig tizenvalahány százalékra csökkent a devizaadósság aránya, a lakosságnak pedig már gyakorlatilag nincs devizaadóssága. Jelenleg – a csökkenő trend ellenére – magas a jegybanki devizatartalékok szintje is, ez is mérsékli a fertőzésveszélyt. Nagy kérdőjel a vállalatok eladósodottsága, mivel ez nem kisebb, mint 2008-ban volt, és nagy valószínűséggel rosszabb szerkezetű is. Jelenleg a világon mindenütt a túlzottan eladósodott és a járvány szülte korlátozások által alaposan meggyengült vállalati szektort tartják a legnagyobb kockázatnak. (...)

A megannyi pozitívum felsorolásának végére oda lehet tenni egy de-t is – ami persze azon múlik, elfogadjuk-e, hogy az elmúlt tíz év volt az elmúlt évszázad legsikeresebb évtizede vagy belátjuk, hogy ez idő alatt olyan strukturális problémák keletkeztek, amelyek fertőzéses válság nélkül is problémákat okozhatnak, válságban pedig felerősödnek. (...)

MN: Ha egy közepesen optimista forgatókönyvvel számolunk, mondjuk azzal, hogy néhány hónapon belül lecseng a járvány a világban, akkor lehet, hogy csak egy rövidebb zökkenőnek bizonyul a mostani megtorpanás, és a világgazdaság visszatér a korábbi konjunkturális pályára?

KJ: Ez azért nagyon jó kérdés, mert amikor még semmiféle koronavírusról sem esett szó, szinte minden elemző leírta, hogy sérülékenység szempontjából a világ sokkal rosszabb helyzetben van, mint a 2008-as válság előtt. Nagyobbak az ingatlanár-buborékok, jobban eladósodott a lakosság és a kormányzati szektor – ez Magyarországra nem vonatkozik –, a vállalati szférában elképesztő sebességgel zajlik a hitelből növekvő bóvlicégek szaporodása. Mindenki azt mondta, hogy egy normál válságelemzés alapján buborékon ülünk, és az előbb-utóbb ki fog pukkadni. A koronavírus éppen ezt a hatást válthatja ki. Egyáltalán nem biztos, hogy gyors lefutású válság áll előttünk.

MN: Mint mondta, Magyarországnak is megvannak a maga belső kockázatai és kevéssé válságálló szférái, amelyek felerősíthetik a negatív válsághatásokat. Mekkora visszaesést vár?

KJ: Ami strukturálisan felépült a gazdaságban, az sajnos nem válságálló. Nagyon furcsa helyzetben vagyunk, és jós legyen a talpán, aki megmondja, hogy milyen visszaesés következik be, mekkora pánik várható és mikor mi lesz a következő lépés. A jövő zenéje, hogy milyen erős, milyen mély és milyen lefutású lesz a visszaesés. Ebből a szempontból teljesen korrektül fogalmazott Varga Mihály pénzügy­miniszter, amikor mínusz 0,3 és plusz 3 százalék közé tette a várható éves GDP-növekedést, sőt, inkább recessziót emlegetett. Még egyszer senki nem fogja azt mondani, hogy ide nem gyűrűzik be a válság, csak a tornádó oldalszele ér el minket. (...)

Király Júlia - miközben több ponton bírálta a kormány intézkedéseit (interjúnk a szerdai gazdasági mentőcsomag bejelentése előtt készült - a szerk.) - megdicsérte Varga Mihály pénzügyminiszter tevékenységét. Arról. hogy miért és miben, a friss Magyar Narancsban olvashat részleteket. Arról is beszélt, szerinte mi lesz az inflációval, a forint árfolyamával, a munkanélküliséggel, a hazai bankszektorral.

Keresse a részleteket a koronavírus-járvány ellenére változatlanul megjelenő és az újságárusító helyeken továbbra is kapható hetilapban. Vagy előfizethet rá itt.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk