Leállt a Magyarországra érkező orosz olajszállítás a Barátság vezetéken

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 9.

Gazdaság

Hazánkon kívül Csehországba és Szlovákiába sem érkezik olaj. Az oroszok azt állítják, nem tudnak tranzitdíjat fizetni az országuk elleni embargó miatt, a Mol dolgozik a megoldáson.

Múlt hét csütörtökön leállt az orosz kőolaj szállítása Magyarország, Csehország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken - közölte több hazai és külföldi sajtóorgánum. A Telex a Bloombergre hivatkozva azt írja, a szankciók megakadályozzák Oroszországot a tranzitdíj fizetésében. Az hírportál szerint az orosz RIA Novosztyi hírügynökség is beszámolt az olajszállítás leállításáról. Mint írják, az ukrán állami olajvezeték-üzemeltető Ukrtransznafta cég miatt áll az orosz nyersolaj eljuttatása a Barátság olajvezeték déli ágán keresztül ebben a három EU-tagállamba. Ugyanakkor Belaruszon keresztül Lengyelországba és Németországba továbbra is érkezik orosz olaj. 

A problémát az okozza, hogy az Oroszország elleni szankciók miatt a Transznyeft nem tud fizetni a tranzitért a pénzt előre követelő Ukrtransznaftának, az ukrán cég számlájára elindított utalásukat a banki rendszer visszafordította. „A kifizetéseket kiszolgáló Gazprombank arról értesített minket, hogy a kifizetést az uniós előírásoknak, vagyis a hetedik szankciócsomagnak megfelelően visszautalták” – írja az orosz cég közleménye.

A Transznyeft egyelőre alternatív fizetési lehetőségeket keres, hogy ismét szállíthassa az orosz kőolajat Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába.

A történteknek azért van jelentősége, mert az olcsó orosz kőolajnak köszönhető, hogy tartható legyen itthon a literenkénti 480 forintos lakossági üzemanyagár. 

A Mol a HVG megkeresésére azt közölte, hogy bár több hétre elegendő tartaléka van kőolajból, dolgozik a probléma megoldásán, és "egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is."

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk