Londoni elemzők szerint rég nem látott gazdasági fellendülés jöhet a vakcinák hatására

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. január 1.

Gazdaság

De áremelkedés és hiány is szerepel a Centre for Economics and Business Research 2021-es prognózisában.

Pénteken hozta nyilvánosságra az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a következő tizenkét hónapra szóló átfogó világgazdasági prognózisát – számolt be róla az MTI. A CEBR elemzői úgy vélik, az oltások alkalmazásának széleskörűvé válásával a világ nagy része az idén „elindul a normalitás felé”, és ennek nyomán életre kelhet a koronavírus-járvány miatt tavaly elfojtott fogyasztás. Az elemzés szerint a megugró fogyasztás áremelkedést és számos területen területen – mindenekelőtt a szolgáltatási szektorokban – akár hiányt is okozhat, mivel a kínálat nem feltétlenül tud majd lépést tartani a hirtelen fellendülő kereslettel.

A CEBR várakozása szerint különösen igaznak bizonyulhat mindez a turizmus területén, mivel nagyon sokan, akik a korlátozások miatt tavaly nem vakációzhattak, és még az idei év elején sem mehetnek például sítúrákra, alig várják, hogy utazhassanak vagy meglátogathassák szeretteiket. Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a legjobb üdülőhelyek, repülőjáratok és szállodák teljesen betelnek az év második felére. Ez is áremelkedésekkel járhat, részben azért, mert a költséges elővigyázatossági, távolságtartási intézkedésekre várhatóan még szükség lesz, másrészt azonban azért is, mert a példátlan kereslet közepette a turisztikai vállalkozások igyekeznek majd behozni az előző másfél évben elszenvedett veszteségeiket.

A CEBR londoni elemzői azzal számolnak, hogy a világgazdasági szintű GDP-érték – amely számításaik szerint tavaly 4,4 százalékkal zuhant – az idén 5,3 százalékkal növekszik majd.

A jelentés ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy legutóbb 45 évvel ezelőtt, 1976-ban volt ugyanilyen ütemű éves növekedés a világgazdaságban.

A világgazdaság növekedési kilátásairól más nagy londoni házak is derűlátó előrejelzéseket állítottak össze a koronavírus elleni vakcinák megjelenése nyomán. Az Oxford Economics új, felülvizsgált előrejelzésében az általa eddig valószínűsített 4,9 százalékról 5,2 százalékra emelte 2021-re szóló globális növekedési prognózisát.

Figyelmébe ajánljuk