Lőszert és lőport fognak gyártani Magyarországon

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. február 23.

Gazdaság

Lőszert és lőport is gyártanak majd hosszú távon Magyarországon azokhoz a magyar-cseh fegyverekhez, amelyeket Kiskunfélegyházán állítanak elő.

Az év második felében elkezdődik a sorozatgyártás a kiskunfélegyházi magyar fegyvergyárban. A tervek szerint hosszú távon nemcsak kézi lőfegyvereket, pisztolyokat, géppisztolyokat és gépkarabélyokat fognak Magyarországon gyártani, hanem a hozzájuk szükséges minőségi lőport és lőszereket is – tudta meg a Magyar Nemzet.

Információik szerint ezzel önállósíthatja magát a magyar fegyveripar, amely egyelőre cseh licenc alapján szerel össze fegyvereket a Magyar Honvédségnek, a büntetés-végrehajtásnak és a rendőrségnek.

Ezekből a fegyverekből eddig tízezer darabot osztottak ki a hadsereg alakulatainak, erről Benkő Tibor honvédelmi miniszter számolt be a budapesti Petőfi-laktanyában. Az üzemben nyárra készítik fel az infrastruktúrát a termelés beindításához, addigra megkötik a szerződéseket a gyártósorokon dolgozó szakemberekkel is.

Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter tavaly márciusban jelentette be, hogy a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó HM Arzenál Zrt. gyárában cseh licenc alapján első lépésben a fegyverek összeszerelése indul meg, majd 2019 januárjától a teljes gyártás Magyarországon lesz. A cég a cseh Ceská Zbrojovka Exporttal kötött licencmegállapodást. A szerződés alapján tíz év alatt százmillió eurós összértékben kétszázezer lőfegyvert gyárthatnak majd Kiskunfélegyházán.

Az egyezség értelmében a Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is részesülhet. Az üzemben korszerű NATO-kompatibilis marokfegyvereket, P-07 és P-09 típusú pisztolyokat, Bren 2 típusú gépkarabélyokat és Scorpion Evo 3 típusú géppisztolyokat gyártanak majd. Jelenleg nincs gyártás, csak alkatrészekből szerelnek össze fegyvereket. A fegyvergyártás körülbelül kétszáz embernek jelent új munkahelyet – ismerteti a Magyar Nemzet. (MTI)

Kapcsolódó:

Németh Szilárd szerint azért kell erős hadsereg, mert különben nem lesz Magyarország

Így már minden világos. Tegeződös interjú készült Németh Szilárd rezsibiztossal, honvédelmi államtitkárral tegnap a Hír Tv-n, ahol a Péntek 9 című műsorban a Fidesz-alelnöke a kedvenc témáiról beszélt: erős hadsereg, a gonosz ellenzék és a gonosz Demeter Márta. Németh elmondta, hogy 2002 és 2010 között az „elvtársak" szándékosan építették le a magyar honvédséget, de ők most fejlesztik.

Neked ajánljuk