Már vége is a sztrájknak a Hankooknál
Fohász Matolcsy Györgyhöz

Már vége is a sztrájknak a Hankooknál

  • MTI
  • 2019. március 6.

Gazdaság

Kétórás figyelmeztető sztrájk volt a Hankook dunaújvárosi gumigyárában szerdán: 5 és 7 óra között teljesen leállt a termelés.

Székely Tamás, a vegyipari dolgozók szakszervezetének (VDSZ) elnöke elmondta, hogy február közepe óta nem tudják, mi a munkáltató álláspontja a béremeléssel kapcsolatban, a cégvezetés nem hajlandó érdemi javaslatot sem tenni, így azt nem is tudják összevetni a dolgozók követeléseivel.
A sztrájkkal kapcsolatban megjegyezte: „egy kezemen meg tudtam számolni, mennyien dolgoztak 5 és 7 óra között. Szerintem nagyon meglepődtek, mekkora támogatottsága van a szakszervezetnek a gyárban, ami javíthatja a tárgyalási pozícióinkat" - fogalmazott hozzátéve: szerda délután tárgyalnak a cégvezetéssel.
A dolgozók a 18 százalékos alapbérfejlesztésen túl javasolják a besorolási rendszer és a hűségbónusz rendszer átalakítását, a jubileumi kifizetést, a 13. havi bónuszt, továbbá a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára 5 százalékos pótlékot kívánnak elérni.
A VDSZ közleménye szerint több mint ezer ember nem dolgozott a gyárban, nem folyt érdemi termelés. Hozzátették: kudarcot vallott a gyárvezetés szándéka, semmilyen presszióval nem tudták rábeszélni az embereket a munkavégzésre.

A Hankook nem kívánt nyilatkozni a sztrájkról.

 

Figyelmébe ajánljuk