Microsoft-botrány: Törvényt módosítanának az USA-ban, hogy a korrupt külföldi tisztségviselők ellen is indíthassanak eljárást

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 3.

Gazdaság

Az ügy fokozódik.

Kétpárti törvényjavaslatot mutattak be az Egyesült Államokban, amelynek értelmében a helyi hatóságok külföldi tisztségviselők ellen is eljárást indíthatnának – írta meg a Népszava.

A törvény életbe lépéséhez a Kongresszus mindkét házának a támogatása szükséges, viszont ha jogerőre emelkedne, akkor a Microsoft-ügyben érintett magyar korrupt hivatalnokok ellen is eljárás indulhatna.

„Egy új, hatékony eszközt adunk az Igazságügyi Minisztérium kezébe, hogy az egész világon fel tudja venni a harcot az embereket szegénységbe taszító, a diktátorokat hatalmon tartó kleptokráciák ellen” – fogalmazott Tom Malinowski, demokrata párti képviselő.

Mint ismeretes, több mint 8,7 millió dollárt, azaz 2,5 milliárd forintot fizet a Microsoft hazai leányvállalata a peren kívüli megállapodás részeként az államigazgatási szoftverbeszerzése miatt indított ügyben.

A vizsgálat szerint 2013-tól 2015-ig a „cég egy magas rangú vezetője” és több alkalmazottja közvetítők bevonásával értékesített a kormányzati szegmens számára szoftvereket, az ügyleteket pedig kedvezményes áron könyvelte el, ám az állami szervek valójában magasabb áron jutottak hozzá a programok licenszéhez, így a különbözetet „korrupt célokra használták fel.”

Figyelmébe ajánljuk