Minden kedvezményt megadnak Orbánék Putyinék bankjának

  • narancs.hu
  • 2019. február 20.

Gazdaság

Adómentesség, korlátozás nélküli beutazás, állami finanszírozású irodaház: csak néhány kedvezmény azok közül, amiket a kormány ajánl az orosz beruházási banknak.

Teljes mentességet ad majd a Magyarországon működő orosz Nemzetközi Beruházási Banknak (NBB) a magyar pénzügyi felügyeleti szervek és egyéb hatóságok ellenőrzései alól a magyar kormány – derül ki a Parlamentnek benyújtott jogszabály javaslat.

A dokumentumot az Index szemlézte, melyben arról írnak, hogy adó- és járulékmentesség, védett – de ellenőrizhetetlen – székház és elnöki rezidencia, korlátlan beutazási, azaz bevándorlási lehetőség, sőt diplomáciai mentesség is jár majd az beruházási bank budapesti székhelyalapításával.

Vagyis nem fizetnek adót, ha az irodának kinézett épületek nem az államéi, azokat az állam bérelné a banknak, ha pedig nem megfelelő állapotúak, a magyar adófizetők pénzén újítanák fel őket. Az épületek biztonsága és nyugalma eközben olyannyira teljes körű lenne, hogy oda még a magyar állam sem tehetné be a lábát, mert a diplomáciai képviseletekre vonatkozó védelem illetné meg.

Korlátozás nélkül, állampolgárságtól függetlenül jöhetnek Magyarországra azon szakértők és tanácsadók is, „akik a Bank érdekében helyszíni látogatásokon vesznek részt”, illetve jöhet mindenki más, akit az NBB meghív.

A kormány álláspontja szerint a székhely Magyarországra telepítése erősíteni fogja Magyarország és Budapest nemzetközi pénzügyi központ jellegét. De hogy mitől, arra nincs kiforrott válasz, csupán annyi: jelenleg öt szupranacionális fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-európai régióban.

A bank budapesti székhelye várhatóan 2019 második felében nyílik meg, a tervek szerint a teljes központ 2-3 éven belül települ Magyarországra.

Neked ajánljuk