MNB-alelnök: Elkerülhetetlen, hogy kétszámjegyű legyen az infláció

  • narancs.hu
  • 2022. május 17.

Gazdaság

Virág Barnabás szerint nem a fogyasztás ideje ez: „Megtakarítani, megtakarítani, megtakarítani.”

A Portfolio kedd reggeli, Hitelezés 2022 konferenciájának nyitóelőadásában Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszélt az infláció elleni küzdelem legfontosabb eszközeiről, valamint a magyarországi lakossági és vállalati hitelpiac jelenlegi kilátásairól – olvasható a Portfolio.hu összegzésében. A konferencián elhangzottakról a hvg.hu is beszámolt.

Virág Barnabás előadásában elmondta, bár minden tartós inflációs időszak úgy kezdődik, hogy a szakértők először átmenetinek értékelik a pénzromást, az MNB nem értékelte átmenetinek a helyzetet, azt azonban véletlenül sem gondolták, hogy háborúval kell szembesülniük. A jegybank-alelnök szerint most már szinte mindenki elismeri, hogy a világ egy magas inflációs közegbe lépett.

Az MNB alelnöke arról is beszélt, 30, 60 napra és negyedévre is nagyon nehéz előre jelezni, hogy mi várható, az a közeg pedig, amit most tapasztalunk, az elmúlt száz év nagy inflációs időszakai – ’20-as, ’30-as, és a ’70-es évek pénzromlásai – közül önmagában egyikre sem hasonlít, összességében viszont mindháromból hordoz magán jegyeket. Bár a vezető gazdaságok az egyre mélyebb reálkamatokkal bíznak abban, hogy infláció majd magától visszaszelídül, Virág szerint a reálkamatok egyértelmű növelésére van szükség.

A jegybank alelnöke hozzátette, az év eleji átárazások mértéke – ha a hatósági áras termékekkel nem számolunk – a szokásos többszöröse volt az idei év első hónapjaiban, szerinte pedig

az infláció várhatóan még tovább nő, így Magyarországon sem elkerülhető, hogy kétszámjegyű tartományba emelkedjen az infláció a következő hónapokban.

Az alelnök azt is elmondta, az MNB az elsők között kezdte meg a kamatemelési ciklusát, 570 bázisponttal pedig a legnagyobbat hajtotta végre, miközben az egyetlen jegybank Európában, amely a reálkamatokat is emelte.

Az inflációs fordulat az év második felében várható, de ez a fordulat lassú lesz, Virág szerint pedig, amennyiben a globális helyzet nem oldódik meg, nagyban megnehezülhet a helyzetünk. Mindenesetre most a „saját házifeladatokra” kell koncentrálni. A magas infláció kezelésére az MNB-alelnök 4+1 hozzávalót állapított meg: 

  • Fontos a monetáris szigor folytatása,
  • amit ki kell egészíteni egy fegyelmezett költségvetési politikával, és legalább a hiánycélokat hozni kell,
  • miközben a piaci verseny erősítése is elengedhetetlen azokban a szektorokban, ahol most ez nem jellemző,
  • emellett pedig egyéni szinten is kooperatív magatartást kell mutatni.

A rövidtávon megvalósítható feladatokat kiegészítő plusz egy, középtávú feladat: fenntartható növekedési reformokat kell hozni. A feladatok kifejtése közben Virág azt is megállapította, az első védelmi vonal továbbra is a monetáris politika,

az infláció elleni küzdelem elleni legfontosabb eszköz pedig a kamatok további emelése.

Virág szerint fontos, hogy keressük az infláció elleni védelmet, amivel a lakossági megtakarítások egynegyede egyáltalán nem rendelkezik. A jegybank alelnöke hozzátette, úgy véli, a gyors bérnövekedés megmarad, abból azonban megtakarításokat kell képezni. Az MNB-alelnök szerint nem a fogyasztás ideje ez: „Megtakarítani, megtakarítani, megtakarítani!”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk