Nem fizet a beszállítóinak a Samsung-gyár egyik dél-koreai alvállalkozója

  • narancs.hu
  • 2022. május 18.

Gazdaság

Csődközeli helyzetbe került egy, a Samsung-bővítésen dolgozó dél-koreai cég. 

A dél-koreai Samsung gödi akkumulátorgyárának építkezésén dolgozó magyar vállalkozások 2-3 hónapja hiába várnak a fizetségre – írja a 24.hu.

A lap több forrásból származó értesülése szerint az egyik dél-koreai alvállalkozó csődközeli helyzetbe került, és összesen mintegy 3 millió euró kifizetésével maradt el a beszállítóinak. A magyar cégek pénz helyett szóbeli ajánlatot kaptak, amely szerint két lehetőségük van: vagy megkapják a követelésük 50 százalékát,vagy felszámolásba dől az adós cég.

A fizetési gondokkal küzdő alvállalkozó a Hallimprecision Hungary Kft., anyacége a dél-koreai bejegyzésű Hallimprecision Co. Ltd., amely a cégiratokban hol egybe, hol különírva szerepel. A magyarországi leány székhelyét Undra, egy cseppnyi Győr-Moson-Sopron megyei, osztrák határ menti településre jegyezték be, ahol nem kell iparűzési adót fizetni és a polgármesteri hivatal mellett biztosít irodát egy bodonhelyi székhelyszolgáltató.

Az egyik beszállító arról számolt be, hogy már fizetési felszólítást is küldött, fizetési meghagyással is próbálkozott, de állítása szerint a Hallimprecision címén nem vették át a küldeményeit. A cég a lap kérdéseire nem válaszolt. 

A lapnak Youngil Song, a Samsung Engineering Kft. ügyvezetője azt nyilatkozta, hogy a Samsung a szerződésnek megfelelően fizet, és nem tudja, mi okozza a Hallimprecision fizetési problémáit, és azt sem tudja, van-e, illetve mennyi az adósság a beszállítókkal szemben. Arra a kérdésre, hogyan tervezik a beszállítók kifizetését, azt írta, fogalmuk sincs.

A beszállítók elmondása szerint a Samsung Engineering „segíteni akar” a helyzet megoldásában, de csak arra van mód, hogy a tartozások 50 százalékát kiegyenlítsék. 

A gödi Samsung-gyár bővítése az egyike azoknak a megaberuházásoknak, amelyek révén Magyarország az elektromos autók akkumulátorgyártásában élre akar törni. 

A Samsung-gyár körüli ügyekről itt írtunk korábban! 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.

Gyengéd boncolás

Azonos elkötelezettség a fikció és a dokumentumfilm felé, a valóság rejtett rétegei iránti szenvedélyes érdeklődés és a rögzítésben meglelt elemi öröm. A munkásságán végigvonuló motívumok alapján úgy tűnhet, hogy Gyarmathy Líviát az isten is filmesnek teremtette.