Nem fizet a beszállítóinak a Samsung-gyár egyik dél-koreai alvállalkozója

  • narancs.hu
  • 2022. május 18.

Gazdaság

Csődközeli helyzetbe került egy, a Samsung-bővítésen dolgozó dél-koreai cég. 

A dél-koreai Samsung gödi akkumulátorgyárának építkezésén dolgozó magyar vállalkozások 2-3 hónapja hiába várnak a fizetségre – írja a 24.hu.

A lap több forrásból származó értesülése szerint az egyik dél-koreai alvállalkozó csődközeli helyzetbe került, és összesen mintegy 3 millió euró kifizetésével maradt el a beszállítóinak. A magyar cégek pénz helyett szóbeli ajánlatot kaptak, amely szerint két lehetőségük van: vagy megkapják a követelésük 50 százalékát,vagy felszámolásba dől az adós cég.

A fizetési gondokkal küzdő alvállalkozó a Hallimprecision Hungary Kft., anyacége a dél-koreai bejegyzésű Hallimprecision Co. Ltd., amely a cégiratokban hol egybe, hol különírva szerepel. A magyarországi leány székhelyét Undra, egy cseppnyi Győr-Moson-Sopron megyei, osztrák határ menti településre jegyezték be, ahol nem kell iparűzési adót fizetni és a polgármesteri hivatal mellett biztosít irodát egy bodonhelyi székhelyszolgáltató.

Az egyik beszállító arról számolt be, hogy már fizetési felszólítást is küldött, fizetési meghagyással is próbálkozott, de állítása szerint a Hallimprecision címén nem vették át a küldeményeit. A cég a lap kérdéseire nem válaszolt. 

A lapnak Youngil Song, a Samsung Engineering Kft. ügyvezetője azt nyilatkozta, hogy a Samsung a szerződésnek megfelelően fizet, és nem tudja, mi okozza a Hallimprecision fizetési problémáit, és azt sem tudja, van-e, illetve mennyi az adósság a beszállítókkal szemben. Arra a kérdésre, hogyan tervezik a beszállítók kifizetését, azt írta, fogalmuk sincs.

A beszállítók elmondása szerint a Samsung Engineering „segíteni akar” a helyzet megoldásában, de csak arra van mód, hogy a tartozások 50 százalékát kiegyenlítsék. 

A gödi Samsung-gyár bővítése az egyike azoknak a megaberuházásoknak, amelyek révén Magyarország az elektromos autók akkumulátorgyártásában élre akar törni. 

A Samsung-gyár körüli ügyekről itt írtunk korábban! 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk