Nagyot gyengült ma a forint, megint volt 412 felett egy euró

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 28.

Gazdaság

A dollárral szemben történelmi mélypontra jutott a forint. 

Ismét zuhanni kezdett a forint árfolyama szerdán, bár a zuhanás már kedd este megkezdődött, miután Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke bejelentette, hogy a jegybank leáll a kamatemelési ciklussal, miután az sem segített az infláció mérséklésén. Matolcsy úgy fogalmazott, hogy „az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet”. 

Matolcsy bejelentése után a forint az euróval szemben 3 forintot gyengülve kedd este 407-es árfolyamon zárt, a dollárhoz képest 425-ön, szerdán azonban tovább folytatódott a gyengülés, délelőtt már 412 forintnál többe is került egy euró, míg a dollár 432 forint felett is járt, még ha utána valamennyit vissza is tudott erősödni az árfolyam. A dollárhoz képest a 432,12 új történelmi mélypontot is jelent. 

A Napi.hu felhívja a figyelmet arra, hogy a forint ráadásul a régiós valutákhoz képest is jelentős gyengülést mutat. A régiós gazdaságokra ugyanúgy negatív hatással volt az amerikai Fed múlt heti kamatemelése, valamint ugyanannyira kitettek a magas európai energiaáraknak, de ezek szerint a magyar teljesítményben ezeken túlmutató okokból sem bíznak most a piacok.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk