Matolcsy: az euróhoz még fejlődni kell

  • narancs.hu
  • 2023. június 3.

Gazdaság

Újfent kiénekel a kórusból a jegybankelnök, és az EU sikeres évtizedét jósolja.

Ismét odaszúrt az Orbánnak a kormány gazdaságpolitikájáról szólva Matolcsy György jegybankelnök. Úgy véli, előbb-utóbb csatlakozni kell az eurózónához, de ez 2030 előtt aligha érhető el. A Portfolio szemléje szerint Európa a következő évtizedben sikeres lesz, és ebből Magyarországnak nem szabad kimaradni.

Matolcsy György azt is mondta, hogy az euró kezdetben hatalmas ígéretnek tűnt, az amerikaiak pedig aggódva figyelték, hogy a fizetőeszköz felkapaszkodik-e a dollár helyébe. Ez végül nem történt meg, és részben azért sem, mert „az amerikaiak ezért rejtett pénzügyi hadviselést folytattak az euró ellen”.

Az euró legnagyobb eredménye az, hogy fennmaradt, folytatta a jegybankelnök, aki azt is mondta, hogy nekünk is be kellene vezetnünk, de „felkészületlenül belépni a gazdagok klubjába veszélyes”. De ha már elértük az EU átlagos fejlettségi szintjének kilencven százalékát, akkor jöhet az euró. Ezt 2030-ra vagy később tartja elképzelhetőnek.

Addig a forint révén az MNB-nek külön mozgástere van, amit érdemes kihasználni.

Matolcsy ismét elmondta, hogy az elmúlt három év Magyarországon a költségvetési fegyelem elszállásáról szól, az egyensúlyt helyre kell állítani. Európa jobb helyzetben van, mint a 2008-as válság után, és nekünk sem szabadna kimaradni a fejlődésből: „Maximálisan arra kell törekedni, hogy minden európai uniós gazdasági és pénzügyi programban benne legyünk” – mondta a jegybankelnök, aki a közismerten EU-szkeptikus Orbán-kormánnyal szemben most sikert jósol az Uniónak.

Matolcsy György az utóbbi hónapokban többször is nyílt kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben. Másfél hete azt mondta, nem először, hogy az inflációt az árstoppok is erősítik, korábbi kijelentése szerint az akkumulátoripar erőltetése csapda az országnak, decemberben pedig azt találta mondani, hogy „Magyarország válságközeli helyzetben van”.

A jegybank és a kormány első vérig tartó párharcát pedig ebben a cikkben fejtettük meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk