Palkovics a koronavírusról: jönnek az enyhítések, de ha kell újra szigorítunk
palkovics_top_story_lead.jpg

Palkovics a koronavírusról: jönnek az enyhítések, de ha kell újra szigorítunk

  • narancs.hu
  • 2020. április 28.

Gazdaság

Nincs olyan nagy baj a gazdaságban, állítja Palkovics László. A miniszter odaszólt Matolcsynak, nem is olyan finoman.

Új szakászba lép a koronavírus elleni védekezés Magyarországon, mondta Palkovics László, aki részleteket is elárult a Magyar Hírlapnak.

„Ennek lényege egyszerűen fogalmazva a húzd meg, ereszd meg – ez azt jelenti, hogy három kritérium optimális viszonyát kell tudni meghatározni és folyamatosan szabályozni: az egyik a vírus terjedésének egészségügyi következményei, különösen a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, a másik a gazdaság állapota, a harmadik a társadalmi, közösségi élet minősége.“ Ezeket a paramétereket figyelembe véve jövő héttől enyhíteni fog a korlátozásokon a kormány fokozatosan, szigorú menetrend szerint. „A személyes kontaktusok számának növekedésével várhatóan nőni fog a fertőzöttek és a súlyos betegek száma, de az ő megfelelő ellátásukra már fel vagyunk készülve“, mondta az innovációs és technológiai miniszter.

Ha pedig a járvány túllépne az előre meghatározott mértéken, akkor ismét jönnek a szigorítások, tette hozzá. Palkovics szerint „ez a vírus még jó ideig velünk fog maradni“, de a betegek ellátására felkészült a magyar egészségügy.

A miniszter szerint a gazdaságban nem akkora a probléma, mint sokan gondolják, és a visszapattanás is gyors lesz. Ezt segíti elő szerinte a kormány akcióterve is, munkaidőkeret két évre történő meghosszabbításával (tehát a most kifizetett bért akár két év múlva is le lehet dolgozni), a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak bértámogatása, a munkahelymegtartó hitelkonstrukciók, a kutatási, fejlesztési és innovációs szektorban dolgozó mérnökök bértámogatása valamint a szociális hozzájárulási adót további két százalékponttal történő csökkentése.

Palkovics ráadásul nem is olyan finoman a Magyar Nemzeti Bank elnökének is odaszúrt.

„Matolcsy jegybankelnök úr nemrég azt mondta, akár két-három százalékkal is nőhet idén a GDP, mások szerint legalább két-három-négy százalékkal visszaesünk tavalyhoz képest. Szerintem valahol a kettő között lesz a gazdasági növekedésünk. Én nem íróasztal mellett töltöttem az elmúlt évtizedeket, mint sok közgazdász, aki mindenféle butaságokat írogat a gazdaságról, hanem az iparban, ezért van némi tapasztalatom a reálfolyamatokról.“

Évekig kapott úgy 800 ezres fizetést Palkovics az MTA-tól, hogy nem publikált

Az Akadémia kivéreztetését levezénylő Palkovics László szerződése szerint kellett volna publikálnia, ám úgy fest, bokros teendői mellett erre nem jutott idő. Palkovics László Innovációs és Technológiai Miniszter (ITM) az elmúlt hónapokban ideje nagy részét azzal tölti, hogy levezényelje a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kivéreztetését.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?