Palkovics minisztériuma ösztönözné a geotermikus energia kihasználását

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 22.

Gazdaság

A magyar energiapolitika szuverenitásának „megőrzése” és az energiaválság kezelése érdekében.

Az évtized végére akár évi 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltásával csökkentheti az ország kiszolgáltatottságát a geotermikus energia a Technológiai és Ipari Minisztérium szerint. Mint írják, Magyarország az európai átlagnál kedvezőbb geotermikus adottságokkal rendelkezik.

„A geotermiában rejlő energetikai potenciál viszont nem magától értetődő, valamennyi szereplőnek tennie kell érte, hogy ez hasznosuljon: paradigmaváltásra van szükség”

– mondta Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke. Ők ezt ösztönző jogszabályi- és a vonzó befektetői környezet kialakításával, illetve az előremutató földtani kutatási adatok biztosításával akarják előmozdítani.

„A kormány az energiaátmenet, ellátásbiztonság és megfizethetőség érdekében az összes energetikai ágazatot érintő programot dolgozott ki, ami az évtized végéig összesen 16 milliárd euró beruházást jelent. Ebben többek között szerepel a geotermia is, hiszen környezetbarát alternatív energiát képes biztosítani a hagyományos tüzelőanyagok elégetése helyett, míg az egyéb megújuló energiaforrásokkal szemben az év teljes időszakában, éjjel-nappal hasznosítható az energiatermelésre” – közölte Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

A termálvizes kapacitások minél szélesebb körű hasznosítása érdekében ugyanakkor egyszerűsíteni és egységesíteni szükséges a geotermikus energiahasznosításra vonatkozó eljárásrendet, a kutatás, az engedélyezési eljárások, a hatósági felügyelet tekintetében egyaránt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk