Recesszióval és 20 százalék feletti inflációval számol a kormány

  • narancs hu
  • 2022. szeptember 23.

Gazdaság

Az infláció legalább 12 hónapig kezelhetetlenül magas marad, a visszaesés borítékolható.

A kellemetlen híreket jellemzően nem a Facebookon hozza nyilvánosságra a kormány, ennek fényében egy alapvetően belterjes, szakmai rendezvény kellett ahhoz, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter ismertesse a hallgatósággal a kormány gazdasággal kapcsolatos várakozásait. Varga az évi rendszerességel megrendezendő Közgazdás Vándorgyűlésen tartott előadást. Egy ilyen rendezvényen mindig impozáns előadónak számít az aktuális pénzügyminiszter - aki persze rendszerint nem mond semmi érdekeset. 

Ehhez képest igencsak mellbevágó volt Varga power point bemutatója. A diák között ugyanis két olyan is volt, amelyik önmagában is rendkívül aggasztó adatokat mutatott, s mindkettő felért egy a Szentkirályi Alexandra perfomace-ainál nagyságrendekkel fontosabb bejelentéssel. Az egyik az inflációs várakozásokat mutatta, a másik a gdp várható alakulását.

Az infláció a kormány várakozása szerint november-december környékén fog tetőzni - január trendszerűen punnyadt hónap, nem sok minden történik a gazdaságban, a karácsonyi kiköltekezés után a fogyasztás is visszaesik. A tetőzés a prognózis szerint 20 százalék feletti lesz, és erről a szintről csak nagyon nehezen és lassan fog lemászni az infláció. Az ábra szerint 2023 szeptemberében még mindig 15 százalék felett lesz a ráta, és az év végére se esik vissza tíz százalék alá. Valamikor 2024 közepére térhet vissza az árstabilitás, ami 3 százalék alatti inflációt jelent. Vagyis legalább 12-18 hónapig magas szinten ragad az árindex.

A gdp alakulására adott prognózis még sötétebb képet fest. Eddig sem az elemzők, sem a kormány nem mondta ki, de Varga előadásából most már egyértelműen kiderül: nemcsak csökkenni fog a gdp növekedése, recesszióba fordul a gazdaság. Négy negyedéven keresztül csökkenni fog Magyaroszág gdp-je a kormányzat várakozása szerint. A mélypont 2023 első negyedéve lehet, ám ezt követően is csak nagyon lassan, az év végére talál magára a gazdaság. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk