Megkörnyékezte a 420 forintot a dollár

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 23.

Gazdaság

Történelmi mélypontra gyengült a forint a dollárral szemben. Az euróval szemben megállt 407-nél a forint, de a dollárral szemben csak 418-nál.

Egészen 418 forintig gyengült a magyar deviza a dollárral szemben pénteken. Az euró 407 forint volt nap közben, vagyis mindkét devizával szemben gyengült a fizetőeszköz. A nap folyamán valamennyit korrigált az árfolyam, de ez csak 417 forintos dollárárfolyamra elég.

A gyengülés hátterében több ok is áll - valójában az a nagy kérdés, hogy miért nem szakad a forint megállíthatatlanul. A Federal Reserve a romló gazdasági kilátásokra reagálva emelt az irányadó kamaton, és ez megfelelt a piaci várakozásoknak. A döntés ereményeként a tőzsdék esni kezdtek, de a dollár erősödött.

Az euró dollárral szembeni gyengesésére triviális a magyarázat. A fölgáz és energiaválság, a háború és a száguldó infláció egyaránt rontja a kilátásokat. A forint ellenében hat az egyre romló makrogazdasági környezet: a 20 százalék fölötti várható infláció, a recesszió reális esélye és az államháztartás egyre romló helyzete.

Az euró esetében az elemzők 408 forintnál látják az ellenállást. Ha ezt áttöri, azaz 408 alá gyengül, akkor további szakadás várható. A dollár esetében ugyanez 420 forintnál várható. A következő napokban tovább tépázhatja a magyar fizetőeszközt és gazdaságot, hogy a Moody's hitelminősítő értékelésében kilátásromlást fogalmazhat meg. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk