Sötétség és kosz: bezárt a Nébih egy váci pékséget

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 29.

Gazdaság

Az ellenőrzést nehezítette, hogy néhány helyiségben a világítás sem működött.

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok, higiéniai problémák miatt felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy a Pest megyei, Vácon működő pékség és cukrászüzem működését.

Az ellenőrzéskor többek között mintegy egy tonna nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert vontak ki a forgalomból, találtak több éve lejárt terméket is.

A Nébih szerint a váci pékség rendezetlen és takarítatlan volt, a helyiségek fala, mennyezete és padozata egyaránt szennyezett volt. Az egységben számos, tevékenységükhöz nem kapcsolódó tárgyat is tároltak.

Az ellenőrzést az is nehezítette, hogy az üzem több helyiségében a világítás sem működött. A hűtőkamrában a kész és félkész csomagolatlan termékeket együtt tárolták a földes áruval.

A dagasztóhelyiségben található hűtött munkapultok kívül-belül erősen szennyezettek, a berendezések koszosak, a fagylaltkonyhában található gurulós, süteménytároló regálok piszkosak és rozsdásak voltak.

A zöldség-előkészítő előterében található kézmosó csaptelepe kiszakadt, az előtér padozatán cigarettacsikkek voltak.

A dolgozók nem viseltek megfelelő munkaruházatot, és érvényes egészségügyi alkalmassági vizsgálattal sem rendelkeztek. Az üzemben a jogszabály által előírt dokumentációs rendszert sem működtették, így az ott előállított élelmiszerek nyomonkövetése nem volt biztosított.

Az érintett nem nyomonkövethető és lejárt élelmiszereket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, továbbá azok forgalomba hozatalát és felhasználását megtiltották. Az ellenőrök az egységben előállított, még érvényes lejárati idejű élelmiszereket is visszahívták a forgalomból.

Az eljárás még zajlik, a bírság összegét ezután állapítják meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk