November végéig 309 milliárd forintot fizet be a költségvetésbe az MVM

  • narancs.hu
  • 2023. november 27.

Gazdaság

Az összeg a Budapest Airport megvásárlásának finanszírozási hátterét is javíthatja.

Rendkívüli bejelentést tett a Budapesti Értéktőzsdén az MVM Zrt.: a cég jelentős, 309 milliárd forintos osztalékelőleget fizet november végéig az idei nyeresége terhére egyedüli részvényese felé, az állami költségvetésbe – szúrta ki a Portfolio.hu.

A bejelentés azután érkezett, hogy az MVM szeptemberben közölte, az első félévben 209 milliárd forintos konszolidált adózott eredményt ért el, főként a külföldi versenypiaci szegmens eredményének köszönhetően. A jelek szerint ez az eredményes külföldi gazdálkodás a továbbiakban is folytatódott, ezért tud a cégcsoport most 309 milliárdos osztalékelőleget befizetni az állam felé.

Ezt erősíti meg az is, hogy az MVM hétfői közleménye szerint

„a most kifizetésre kerülő osztalékelőleg főleg a sikeres külföldi versenypiaci tevékenységből származó eredmény terhére történik.”

A Portfolio információi szerint a 309 milliárd forintos osztalékelőleg befizetését lehetővé tevő idei eredményességben a külföldi működés mellett három másik tényező is szerepet játszik: egyrészt a korábbi infrastrukturális fejlesztésekből származó előnyök, másrészt a hazai versenypiaci aktivitásokból származó bevételek, harmadrészt a regionális nagykereskedelmi tevékenységek hatékony összehangolása. A lap a hírrel kapcsolatban megjegyezte, az MVM befizetés célja nyilvánvalóan az idei költségvetés helyzetének javítása. A 309 milliárd forintos bevétel ráadásul nemcsak a pénzfogalmi szemléletű hiányt javítja, de az eredményszemléletű mutatót is szépíti, miközben tovább javítja a Budapest Airport megvásárlása körüli gigaüzlet finanszírozási hátterét is.

A Telex vasárnap számolt be arról, hogy a magyar államnak december elsejéig, vagyis péntekig kellene átutalnia a Budapest Airport 51 százalékáért járó vételárat. A lap szerint a magyar Erste 15 százalékos részének, valamint két biztosító, az Alfa és az Union 35-55 százalékos részének eladása úgy lett időzítve, hogy az abból befolyó összeget a reptérre lehessen fordítani, azonban az ügylet bonyolultabb, így ha még időben be is jön a pénz, további összegekre lenne szükség. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium nem sokkal később cáfolta az erről szóló híreket. A tárca tájékoztatja szerint a reptér visszavásárlásával kapcsolatos tárgyalások ütemezetten, az együttműködés jegyében és megfelelően haladnak a partnerek között.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk