Székesfehérvár fideszes polgármestere is kikelt Parragh javaslata ellen

  • narancs.hu
  • 2020. november 17.

Gazdaság

Parragh porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort - írta Cser-Palkovics András.

Szakmaiatlan és átgondolatlan Parragh László javaslata, ami „ellehetetlenítené a településeket” anélkül, hogy szerinte érzékelhető gazdasági eredményeket hozna – ezt nyilatkozta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere az ATV Híradónak.

Mint arról beszámoltunk, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének javaslata arra vonatkozott, hogy 2020-ban és 2021-ben is el kellene engedni a kkv-szektor által fizetett iparűzési adót, miközben az önkormányzat által kivetett adókat is befagyasztaná.

Cser-Palkovics az ATV Híradónak azt mondta, nem tudja, hogy Parragh valóban a gazdaságot képviseli-e, miközben felhívta az iparkamara elnökének figyelmét, hogy bátran kérjen segítséget azoktól, „akik az önkormányzatokhoz értenek”.

„Én azt kérem a kamara elnökétől, hogyha ilyen kérdésekben megfogalmaz javaslatokat, akkor bátran emelje föl a telefont, és kérjen segítséget azoktól, akik az önkormányzatokhoz értenek. Adott esetben pedig a helyi vállalkozásokat sokkal, de sokkal jobban ismerik, mint ő maga.”

Mint mondta, az élet minden területén használják azokat az adóforintokat, amelyek az iparűzési adóból érkeznek be. Ebből kifolyólag ez nem a településeknek, hanem az ott élőknek fájna igazán – tette hozzá a városvezető.

Cser-Palkovics azt is elmondta, hogy alapvetően a gazdasági teljesítményhez kötődik az iparűzési adó, azaz: ha a vállalkozások árbevétele növekszik, akkor ez az adó is, ha csökkennek, akkor pedig kevesebb folyik be az iparűzési adóból. Ebből adódóan

szerinte a kamara javaslata „szakmailag hibás és rossz”, a válságban lévő cégeken semmit nem segítene.

Mint mondta, az iparűzési adóból működtetik az óvodákat, bölcsődéket, részben a színházakat, a városüzemeltetést, a közszolgáltatásokat. Ha ez nem folyik be, akkor pedig ezeket a szolgáltatásokat nem tudják működtetni.

Cser-Palkovics szerint a mostani helyzetben ezt a javaslatot egyszerűen el kell felejteni.

A polgármester a Facebookon is kikelt a javaslat ellen, ahol azt írta: "kérem, hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket!"

Azt is írta,

"a Kamara és Parragh úr azonban porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort, az iparűzési adó felfüggesztésének javaslata teljesen ellehetetlenítené a településeket és óriási károkat okozna mindazoknak, akik számára az önkormányzatok munkája a létminőség fontos része, tehát gyakorlatilag az összes magyar polgárnak, de a fehérváriaknak biztosan. Mindezt miért? Egy szakmailag is rossz, bár látványos javaslatért."

Figyelmébe ajánljuk