Parragh László az iparűzési adó teljes elengedését javasolja 2020-ra és 2021-re is

  • narancs.hu
  • 2020. november 17.

Belpol

És további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását.

A mikro-, kis- és középvállalkozói (kkv) szektorban az iparűzési adó teljes elengedésére tesz javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül – mondta el a Magyar Nemzetnek Parragh László.

A kamara elnöke azt is megjegyezte, hogy nem az adó felfüggesztését, hanem teljes elengedését javasolják a kormánynak. A javaslat már 2020-ra is vonatkozik, vagyis az idén már befizetett adó "lelakhatóvá" válna. Parragh szerint ezzel a vállalkozások 97 százaléka komoly segítséget kapna a járvány okozta károk mérséklésére.

"Javasoljuk emellett a kormánynak a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását". Parragh szerint ezek

  • az ingatlanadó,
  • az idegenforgalmi adó,
  • az építmény adó,
  • és a kommunális adó lennének.

"A javaslatunk célja, hogy az önkormányzatok az iparűzési adóból származó bevételkiesését ne az egyéb adónemek emelésével pótolják, ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei" - tette hozzá a kamara elnöke.

Parragh 10 nappal ezelőtt már tett egy javaslatot az iparűzési adó felfüggesztésére, Orbán akkor úgy reagált rá a Kossuth Rádióban, hogy "meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell megtalálni".

Karácsony Gergely szerint ha ez megvalósulna, Budapest tömegközlekedése egy nap alatt leállna. Emellett a főváros előállt az újraindítási adó ötletével: ezt azoktól az ötmilliárd forint adóalap feletti cégektől szedné, amelyeket kevésbé érint a válság. Ezt pedig úgy valósítanák meg, hogy ezeknek a vállalatoknak 2,5 százalék iparűzési adót kellene fizetnie az eddigi 2 százalék helyett. Parragh a javaslatot nem támogatta.

Neked ajánljuk

Azonnali: Valami nem stimmel az új kormánnyal

  • narancs.hu

Nagy Mártonnak és Navracsics Tibornak a beterjesztett törvényjavaslat szerint nem lesz önálló minisztériuma, és megjelent egy 113 oldalas salátatörvény-tervezet, amit először hibásan nyújtottak be.