Több mint három év után először csökkent a jegybanki alapkamat

  • narancs.hu
  • 2023. október 24.

Gazdaság

A monetáris tanács döntése alapján 12,25 százalékra.

Október 24-ei ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa 12,25 százalékra csökkentette az eddig 13 százalékos alapkamatot. A tanács a kamatfolyosó alsó és felső szélét ugyanígy 0,75 százalékponttal tolta lejjebb – írja a hvg.hu.

A lap emlékeztetett, 2020 júliusa óta nem fordult elő, hogy a jegybank csökkentette volna az alapkamatot, akkor 0,6 százalékos szintre mérsékelte. 2021 júniusától innen indult a kamatemelési ciklus, aminek a vége 13 százalék lett 2022 szeptemberében, majd egy kamatemelés utáni kamatemeléssel 18 százalék. 

Idén szeptemberben már nyilvánvaló volt, hogy közel az alapkamat csökkentése: a ráta régiós összehasonlításban rendkívül magas, közel duplája a cseh és lengyel irányadó kamatoknak. Az alapkamat csökkentésének menetéről az MNB nem adott érdemben iránymutatást azon túl, hogy Monetáris Tanács óvatos, adatvezérelt megközelítést fog alkalmazni, vagyis hónapról hónapra döntenek, csökken-e egyáltalán az alapkamat, és ha igen, mennyivel.

A jegybank ugyanis fenntartja, hogy az infláció letörése érdekében pozitív reálkamatra van szükség 

– tehát az infláció mértékénél magasabb kamatra. Emellett a kamatdöntésekkor különösen figyelnek majd a pénzpiaci stabilitásra, vagyis a forint árfolyamára, illetve fontosak lesznek a kamatvárakozások, vagyis hogy a piacok, elemzők milyen kamatszintre számítanak. Jelenleg a konszenzus év végére 11 százalék környékére várja az alapkamat szintjét. A portál szerint a mostani kamatdöntés inkább nagynak tekinthető, mivel az elemzői várakozások szerint nulla és egy százalékpontos csökkentés közt bármi elképzelhető volt, ebben a sávban viszont a 0,75 magas értéknek számít.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.