Marad az uniós rekord 13 százalékos alapkamat

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. augusztus 29.

Gazdaság

Ellenszavazat nélkül határozott az MNB monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a december 20-i kamatdöntő ülésen.

Most sem változtat az alapkamat 13 százalékos mértékén a Magyar Nemzeti Bank. A döntést a szervezet Monetáris Tanácsa hozta meg keddi ülésén, ezzel már majdnem egy éve tartja Magyarország az EU-ban rekordnak számító szintet.

Elemzők szerint csökkentés először októberben várható, ha addig összezárják az alapkamatot és az irányadó kamatot. A kamatfolyosót tovább szűkítették, ennek felső széle szerdától 17,5 százalékról 16,5 százalékra csökken 

– írja az MTI.

Az MNB 2021-ig nagyon alacsonyan tartotta a magyarországi alapkamatot, mivel akkor ezzel tudták legjobban pörgetni a gazdaságot. 2022-ben viszont az ukrajnai háború kitörése után a forint euróval szembeni árfolyama annyira leromlott, hogy szükséges lett a kamatemelés, ebből jött össze őszre a 13 százalékos alapkamat és a 18 százalékos irányadó kamat.

Idén már elkezdődött volna a kamatcsökkentés, havi egy százalékot vágtak le az irányadó kamatról, tehát ha minden a tervek szerint halad, szeptember végén csökkenhet az alapkamat szintjére. 

Az MNB december végi negyedéves jelentésében 14,5-14,7 százalékra emelte a 2022-re vonatkozó inflációs prognózisát a szeptemberi 13,5-14,5 százalékról a benzin ársapka kivezetése, valamint a magas élelmiszerár-emelkedés hatásai miatt. Az infláció idén 15,0-19,5 százalék lehet, míg a korábbi jelentésben 2023-ra 11,5-14,0 százalékos sávba várták. Az éves fogyasztói árak növekedése 2024-ben térhet vissza a jegybank 4 százalékos toleranciasávjába.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk