Kínai üzem jöhet Szegedre, de nem akkugyár

  • narancs.hu
  • 2023. október 25.

Gazdaság

A BYD elektromos buszokat készít.

„Jelentős és kézzelfogható gazdaságélénkítéssel" járó beruházásról egyeztetnek Szegeden, a tárgyalásban részt vesz a városvezetés, Szijjártó Péter külügyminiszter, a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet – írja a G7.

Ezen túl a hír legtöbb eleme következtetés és feltételezés, valószínűleg azért, mert akik az ügyben tárgyalnak, azokra titoktartási kötelezettség vonatkozik.

A portál emlékeztet arra, hogy az mfor.hu hétfőn azt írta, a kínai BYD cég készül Szegeden beruházni, és elektromos buszokat szeretne gyártani. 

Botka László szegedi polgármester annyit közölt a G7 kérdésére, hogy tényleg tárgyal a városvezetés nagyobb beruházásról, ám „rendszeresek az olyan találkozók, amelyeken Szeged és környéke potenciális fejlesztési lehetőségeiről tárgyal a városvezetés külföldi és hazai befektetőkkel”. Részleteket nem közölt Botka László polgármester – csak azt cáfolta határozottan, hogy az ide készülő üzem akkumulátorokat gyártana, ugyanis ez kezdett terjedni a városban, miután ázsiai delegációt láttak a város szélén szemlélődni.

A képet a portál azzal egészíti ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten Kínában tárgyalt a BYD autógyár elnökével, és szóba került egy kínai autógyár Magyarországra telepítése. A BYD pedig a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, és terjeszkedni készül Európában.

A kormány még a nyáron nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánított és 21 milliárd forintot tett félre Szeged mellett egy ipari park kialakítására. Erről a szegedi közgyűlés is döntött, átminősítették a területet, és a közgyűlés – a fideszes képviselők egyetértésével – felhatalmazta a polgármestert, hogy az ügyben egyedül dönthessen, ha sürgősen kell határozni.

A tervezett ipari park a várostól északra terül el, az M43-as autópálya mellett. Ez mezőgazdasági terület, jó minőségű földekkel. A kisajátítási eljárást már megindították, egy budapesti ügyvédi iroda előzetes értékbecslés alapján levelet ír a tulajdonosoknak. Vannak, akik elégedetlenek a vételi ajánlattal, ami a szántók esetében hektáronként 2-3 millió forint, és szóba került, hogy perközösséget hoznak létre. 

A beruházásról szól Botka László polgármester levele, amelyet Szijjártó Péternek írt, és bizottsági jóváhagyással közzétették. Ebben az áll, hogy „a tervezett gazdasági övezet várható termelési volumene és technológiai színvonala jelentősen növelné a magyar gazdaság teljesítményét, versenyképességét, piaci erejét és exportpotenciálját, ami az egész ország számára jelentős és kézzelfogható gazdaságélénkítést eredményez”.

Az mfor.hu azt írta, hogy ha Szegeden tényleg a BYD épít buszgyárat, akkor Kistelekre akkumulátorgyárat telepítenének, és egy autógyárat is, valahol Budapesttől délre.

Arról, hogy korábban már szóba került egy kisteleki akkumulátorgyár építése, ebben a cikkben írtunk:

A címlapképen Botka László szegedi polgármester látható, autóbuszon

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.