Többet költ az állam az adósságai kamataira, mint a gyógyászati ellátásokra

  • narancs.hu
  • 2023. november 24.

Gazdaság

Ilyen még nem fordult elő.

Két év alatt duplájára nőtt az az összeg, amit az év első tíz hónapjában az államadósság finanszírozására kellett költeni – derült ki a Pénzügyminisztérium által csütörtökön közzétett októberi részletes államháztartási adatokból.

Az úgynevezett nettó kamatkiadás – vagyis az állam kamatokból származó bevételének és kamatkiadásainak a különbözete – idén tíz hónap alatt 1938,9 milliárd forint volt, míg 2021 októberének végén még csak 1031,7 milliárdot ért el. A 444.hu az adatokkal kapcsolatban kiemelte, a kamatterhek elszállása ahhoz vezetett, hogy

október végére az állam nettó kamatkiadásai meghaladták az egészségügy egyik legnagyobb és legfontosabb tételét, a gyógyító-megelőző kiadások összegét.

Ebbe a kategóriába tartoznak az egészségügyi szakszemélyzet által nyújtott gyógyászati vagy prevenciós ellátások, így többek között a szűrések, a diagnosztikai vizsgálatok, a műtétek és azt követő kórházi kezelés, a szakápolás, a fizioterápia és a gyógyszerrendelés is. Ezekre a célokra az állam idén tíz hónap alatt 1893,1 milliárdot költött, ami nagyjából 2,4 százalékkal kevesebb, mint amennyi a kamatokra ment el. Miközben a gyógyító-megelőző kiadások 2020-ban még meghaladták a nettó kamatkiadások másfélszeresét, és tavaly is nagyjából húsz százalékkal voltak magasabban, 2023 októberére ez az arány megfordult, amire korábban még sosem volt példa. Ahogyan arra sem, hogy az államadósság nettó kamatterhei az év végéig elérjék vagy meghaladják a 2000 milliárd forintot. Ez pedig minden bizonnyal most be fog következni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.