Bevállalta a rezsicsökkentés átalakítását a kormány, hogy megfeleljen az Európai Bizottságnak

  • narancs.hu
  • 2023. november 24.

Gazdaság

2025 végig kell bevezetni a dinamikus árképzés lehetőségét a villamosenergia esetében.

Olyan reformot vállalt a magyar kormány az Európai Bizottság felé 2025 végéig, amely lehetővé teszi a „lakossági fogyasztók és mikrovállalkozások számára, hogy az egyetemes szolgáltatási szerződés mellett önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést is kössenek dinamikus árképzéssel” – vette észre a Portfolio a brüsszeli testület csütörtökön nyilvánosságra hozott értékelő anyagában.

A lap azt írja, megbízható forrásból úgy tudják, a dinamikus árképzési lehetőség bevállalásával a kormány gyakorlatilag kinyitja az ajtót a lakossági rezsicsökkentés átalakítása előtt, amiből sok háztartás akár jókora pénzügyi előnyhöz is juthat az átlagfogyasztás feletti résznél, ha éppen akkor fogyaszt több áramot, amikor az nagyon olcsó. Fontos, hogy ez egy választási lehetőség lesz azok számára, akik okosmérővel rendelkeznek, amelyből 816 ezer darab kiosztását finanszírozza az Európai Bizottság a most elfogadott teljes helyreállítási programban.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Európai Bizottság csütörtökön elfogadta Magyarország módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási programját, amely összesen 10,4 milliárd euró felhasználási céljait rögzíti, és amelyből közel 1 milliárd euró előleg kifizetése megindulhat majd a következő hónapokban. A lap megjegyzete, bár a most indult újabb nemzeti konzultáció tükrében furcsának tűnhet a lakossági rezsicsökkentés átalakítását célzó kormányzati vállalás, mégsem számít derült égből villámcsapásnak, mivel már júliusban felbukkant egy társadalmi egyeztetésre szánt kormányzati anyagban, mint tervezett reform. 

Az Európai Bizottság csak abban az esetben fogadja el bármely tagállam frissített helyreállítási tervét, ha az kellően teljesíti az egyes országoknak megfogalmazott országspecifikus ajánlásokat, márpedig a Bizottság által javasolt, a tagállamokat tömörítő Tanács által júniusban elfogadott Magyarországnak szóló ajánlások között több olyan mondat is szerepelt, amely a rezsicsökkentési rendszer átalakítását szorgalmazta amiatt, mert az a jelenlegi formájában sok költségvetési pénzt emészt fel és nem ösztönöz kellően az energiatakarékosságra. Az Európai Bizottság a teljes magyar helyreállítási program elfogadásáról szóló közlemény mellett nyilvánosságra hozta azt a 294 oldalas értékelő anyagot is, amely részletes szövegekkel és táblázatokkal mutatja be, hogy pontosan mit is vállalt a kormány a teljes helyreállítási programban. A REPowerEU fejezet a program 10. komponenséhez tartozik és ezen belül az 5. reform „A dinamikus árképzés szélesebb körű alkalmazása a villamosenergia-vásárlási megállapodásokban” címet viseli.

A gyakorlatban mindez afelé mutat, hogy az éves átlagfogyasztási sávig benne maradhatnának a háztartások a rezsivédett közben, és az afelett vételezett mennyiségnél lehet akár jócskán spórolni az áramköltségeken. Egy ilyen bonyolult rendszerhez pontos elszámolás kell, ahhoz pedig jól felkészített okos mérőórákra és számlázási rendszerre van szükség. Az ehhez szükséges lépések végrehajtásához, az okos mérőórák minél nagyobb elterjedéséhez idő kell, éppen ezért a reform végrehajtását 2025 végi határidővel vállalja a kormány. 

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.