Tovább rontotta a GDP-növekedési előrejelzését az MNB

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 24.

Gazdaság

Matolcsy György már úgyis az utolsó hónapjait tölti az MNB élén, tehát akár mondhat rosszat is.

Nagymértékben rontotta az idei és a jövő évi GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank – vette észre a Portfolio. A kedden közzétett prognózis szerint idén 1-1,8 százalék lesz a gazdasági növekedés. Három hónapja még 2-3 százalékos bővülésről volt szó, év elején a kormány pedig 4 százalékot jósolt, hogy aztán tavasszal 2,5 százalékra módosítsa, júliusban pedig már csak két százalékot mertek mondani. 

A lap hozzátette, az elmúlt néhány hónapban jelentősen romlottak a növekedési kilátások, így a legtöbb szakértő visszavágta a GDP-növekedési előrejelzését, nem meglepő tehát, hogy az MNB is lépett. Az előrejelzés pesszimista, és rímel arra, amiről Matolcsy egy szeptember eleji közgazdász konferencián beszélt. Akkor az egykori gazdasági miniszter mondta, teljes úttévesztésben van a magyar gazdaságpolitika.

Az MNB már 2025-re is legfeljebb 3,7 százalékos növekedést vár, miközben a korábbi előrejelzésükben a kormányhoz hasonlóan 4 százalék fölötti, akár 4,5 százalékot is elérő GDP-bővülést jósoltak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk