120 millió eurós hitelt vett fel az állam hitelezésért felelős bankja Dél-Koreából

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 26.

Gazdaság

Az NGM alá tartozó Eximbank finanszírozta az utóbbi időben a kormánynak fontos felvásárlásokat. 

120 millió eurós, vagyis mintegy 47,5 milliárd forintos hitelt vesz fel az állami tulajdonú Exim Magyarország– közölték csütörtökön. A 3 éves futamidejű hitelt a dél-koreai KDB Bank budapesti leányvállalata, a KDB Bank Európa Zrt. által vezetett konzorcium folyósította, és általános finaszírozási célokra fordítható. 

A közlemény szerint 2023 őszén kezdtek tárgyalni a hitelről, amelyet végül az idén nyár végén folyósítottak. 

Az állami tulajdonú Exim Magyarország exporthiteleket, tőkeprogramokat és belföldi hitelprogramokat is kínál. Legutóbb például a 2023 februárjában indult 1000 milliárdos Baross Gábor Újraiparosítási Program keretében nyújtottak a piacinál jóval kedvezőbb hiteleket hazai cégeknek, de korábban több milliárdnyi hitelt kapott már az Eximbanktól Mészáros Lőrinc cégcsoportja is, illetve a spanyol Talgo – végül meghiúsult – felvásárlását is az Eximbank finanszírozta volna. A reptérvásárláshoz szükséges pénz egyharmadát szintén az Eximbank biztosította, de az Eximbank 750 millió euróval segítette ki a 4iG-t is a Vodafone felvásárlásában. 

Az Exim közleménye kitér arra is, hogy mindezt korábban nemzetközi kötvénykibocsátásokkal és hazai forrásokkal biztosították: 2023 tavaszán 1,25 milliárd dolláros devizakötvényt, majd ugyanazon év őszén 1 milliárd euró értékű kötvényt bocsátott ki sikeresen a nemzetközi piacokon. 

Tavaly szeptemberben ugyanakkor már szintén sor került egy nagyobb összegű hitelfelvételre: akkor 300 millió eurót (118,8 milliárd forintot) vettek fel az ING Banktól. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk