Nem jöttek a külföldiek, megfeneklett a turizmus májusban

  • narancs.hu
  • 2020. július 7.

Gazdaság

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 93 százalékkal volt kevesebb.

Májusban a külföldi vendégek által kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 98, a belföldi vendégek által eltöltötteké pedig 86 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb elemzéséből. Az összes vendégéjszaka 88 százalékát belföldi vendégek töltötték el, a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 93 százalékkal volt kevesebb.

A külföldi vendégek száma 99 százalékkal esett vissza. A szálláshelyekre érkezett négyezer vendég 22 ezer vendégéjszakát töltött el, aminek száma Budapesten és a Balatonon az előző év májusi értékének 1 százalékát sem érte el.

A belföldi vendégek száma 87 százalékkal csökkent, a vendégszám 75 ezer, az eltöltött éjszakáké pedig 167 ezer volt. Utóbbi leginkább a közösségi szálláshelyeken, szállodákban, legkevésbé a panziókban, kempingekben esett vissza. Az összes bruttó árbevétel 3 milliárd forintra fékeződött.

false

 

Screenshot: KSH

Májusban 1176 kereskedelmi szálláshely volt nyitva, a hónap egy részében vagy egészben, az ötödükben viszont nem volt vendégforgalom. A január májusi időszakban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 56 százalékkal kevesebb, összesen 4,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 59, a belföldi vendégek 53 százalékkal kevesebb (egyaránt 2,2 millió) éjszakát töltöttek el kereskedelmi szálláshelyeken, amiknek az összes bruttó árbevétele 53 százalékkal, 87 milliárd forintra csökkent.

Neked ajánljuk