„Az extraprofitadó nem értelmezhető” – megszólaltak a kereskedők a kormány tervéről

  • narancs.hu
  • 2022. május 30.

Gazdaság

Arra hívják fel a figyelmet, hogy az árbevétel növekedése nem a profit növekedését jelenti. 

Közleményt adott ki a kereskedelmi láncokat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a kormány által a múlt héten bejelentett extraprofitadóval kapcsolatban, amely szerint a kiskereskedelmi szektorból 60 milliárd forintot kívánnak beszedni

Az OKSZ pénteken tartott közgyűlést a témában, ahol az extraprofitadó bevezetésének kereskedelemben várható következményeit értékelték. A hétfői közleményben arról írnak, hogy a jelenlegi feszült gazdasági környezetben alapvető, közös érdek megőrizni az áruellátás biztonságát, a súlyos helyzet hátterében egyebek mellett a korábban vártnál nagyobb infláció, a termelői árak jelentős emelkedése, az energia drágulása és a munkaerőhiány húzódik meg, és rávilágítanak arra, hogy a kereskedelem saját működési költségei, továbbá különösen a legnagyobb ráfordítást igénylő beszerzések költségei az inflációnál nagyobb ütemben növekedtek az elmúlt időszakban.

"Az extraprofitadó a jelenlegi kiskereskedelmi adómérték, továbbá az élelmiszerárstopba bevont termékek forgalmazási vesztesége mellett újabb, számottevő súlyú terhet jelent, ami tovább szűkíti a kereskedelmi vállalkozások gazdálkodási lehetőségeit" – írják. 

A tervek szerint az extraprofitadót a kiskereskedelem esetében az árbevétel alapján kell elszámolni, így

közvetlenül nem kapcsolható össze a kiskereskedők profitjával és így nem értelmezhető

– írják. Hozzáteszik, hogy a kiskereskedők árbevétele valóban nőtt a tavalyi árbevételhez viszonyítva, mivel magasabb áron kerülnek beszerzése és értékesítésre a termékek, de

az árbevétel növekedése nem a profit növekedését jelenti,

ugyanis az árbevétel nagyon nagy hányada a forgalmazott termékek beszerzési áraként a szállítóknál, így az OKSZ több ezer magyar szállítójánál csapódik le az infláció miatt.

A közleményben nem vitatják, hogy a családok védelme és a költségvetés egyensúlyának megőrzése, a gazdaság növekedési lehetőségeinek javítása alapvető érdek, de kiemelik, hogy figyelemmel kell lenni arra, hogy a kereskedelmet terhelő intézkedések a vállalkozások napi működési kereteire, pénzügyi mozgásterére rendkívül kedvezőtlen hatással vannak.

Rámutatnak arra is, hogy a kiskereskedelmet már így is több adó terheli: 

  • a kiskereskedelem a járvány idején válságadót fizetett, amelyet az ágazat kiskereskedelmi különadóként azóta is fizet. A kiskereskedelmi adó ezévi terhe 80 milliárd forint körüli a költségvetési előirányzat alapján.
  • Ezen felül a kiskereskedelem finanszírozza az árstop költségeit: a szakértői becslés alapján a február-június hónapokban az OKSZ tagvállalkozásai 25-30 milliárd forinttal támogatták a magyar családokat.

Az extraprofitadó 60 milliárd forintos előirányzatával együtt a kereskedelmi ágazat terhelése 200 milliárd forint az előbbiek alapján 2022 első félévében. 

"Sajnálatos módon az extraprofitadó előkészítése során az OKSZ tagvállalkozásaival nem került sor egyeztetésre. Ezt ugyanakkor az OKSZ tagvállalkozásai elengedhetetlennek tartják a kereskedelem működését meghatározó kérdésekben, az ágazat legnagyobb súlyú szakmai tömörüléseként, a szükséges kormányzati intézkedések végrehajtása és az árubiztonság megőrzése érdekében" – írják. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk