Varga Mihály megőrizné a katás adózás előnyeit

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. június 12.

Gazdaság

A visszaéléseket viszont fel kell számolni a pénzügyminiszter szerint. 

Még tartanak az egyeztetések a kisadózók tételes adójának (kata) további sorsáról - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában vasárnap reggel.

A tárgyalások célja az, hogy a kedvezményes adózás előnyeit megőrizzék a kis egzisztenciájúak számára, de "a katára rakódó visszaéléseket felszámolják."

Korábban Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy akár a kata eltörlését is támogatnák, a kamara budapesti tagszervezete viszont a kata átalakítása mellett érvelt.

Varga a rádióműsorban arról is beszélt, hogy a helyreállítási alapról még tárgyalnak az Európai Bizottsággal, de bízik a megállapodás létrejöttében. A másik uniós kérdésben, a rendes hétéves költségvetés forrásairól a tárgyalások július végére zárulhatnak le, így a 2023-as költségvetésben ezzel már számolhatnak - tette hozzá.

Említést tett az újonnan létrehozott rezsivédelmi és honvédelmi alapokról is, ezekkel 2022-re és 2023-ra terveznek.

A jövő évi költségvetést úgy tervezték meg, hogy a rezsivédelmi alapba 670 milliárd forint, a honvédelmi alapba pedig 842 milliárd forint folyna be. Ez utóbbival Magyarország eléri azt, hogy a korábban tervezett célját - NATO-vállalásként 2024-ig a bruttó hazai termék (GDP) legalább 2 százalékát költi védelemre - már 2023-ban el fogja érni, hiszen a honvédelmi kiadások jóval 1300 milliárd forint fölé fognak emelkedni - jegyezte meg a pénzügyminiszter.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk