Varga Mihály: "Zuhanunk"

  • narancs.hu
  • 2020. március 20.

Gazdaság

Hatósági árak bevezetésén is gondolkozik a kormány bizonyos termékeknél.

Varga Mihály pénzügyminiszter volt a vendége az ATV Egyenes Beszéd című műsorának, ahol a politikus elismerte:

"Zuhanunk."

Varga hozzátette, egy európai ország sem tudta megfogni a zuhanórepülést, a szakértők, az elemzők anyagai mind arról szólnak, hogy nem látszik a csökkenés vége.

Varga azt mondta, a német bank is 25 százalékos visszaesést jósol a következő negyedévre, a magyar gazdaság pedig egynegyed részben kitett a német gazdaság teljesítményének, vagis "ha a német gazdaság tartósan gyengülni fog, akkor valószínű, hogy ez az év számunkra sem hoz olyan erős növekedést".

Azt is mondta, még csak a koronavírus felfelé ívélő szakaszában vagyunk, több lesz a fertőződött, a munkából kiesett ember, tehát azzal lehet számolni, hogy a következő hetek nem a gazdasági kilábalásról szólnak, aztán pedig lassú visszaépítéssel számol mindenki. Mint fogalmazott,

"Ez az év nagyjából elment".

A pénzügyminiszter szerint abban lehet bízni, hogy ha azok a termelési láncok, amelyek nagy része Kínában van, helyre állnak, akkor talán az év végére lesz egy kis visszafordulás. Úgy gondolja, hogy a gazdaság tekintetében legalább egy év.

A forintárfolyam folyamatos zuhanásáról Varga azt mondta, "tisztelettel figyelik" a jegybank politikáját, de a kormánynak sincs árfolyamcélja, arra törekszenek csak, hogy stabil és kiszámítható környezetet hozzanak létre.

Ez most azért is probléma, mert a magyar egészségügyben mindössze 18 százalék az, ami magyar beszállítóktól érkezik, ezért a magyar egészségügy erősen ki van téve a külföldi gyártóknak.

A várható munkanélküliségről Varga azt mondta, ma 80-85 ezer üres álláshely van az országban, vagyis egyelőre el lehet helyezkedni, "de ez nyilván meg fog változni hamarosan". Azt mondta, amennyiben a munkanélküliek száma el kezd növekedni, másfajta intézkedésekre is szükség lesz.

A további intézkedésekről azt mondta, lépésről lépésre kell haladni, első körben azoknak a szektoroknak kellett segítséget nyújtani, akik már most válságban vannak, de a továbbiakról több elképzelésük is van. Mint mondta, figyelik, hogy mit lépnek más országok, de egyelőre mindenki kivár.

A hiteltörlesztési moratóriumról azt mondta, szerinte a tavalyi év nagyon jó volt a bankoknak, és ezért most van elég mozgásterük, tudnak elég hitelt adni.

Varga hozzátette, egyelőre nem rosszabb a helyzet, mint januárban, mert még nem kezdett el nőni a munkanélküliek száma, de ha gond lesz, akkor várhatóak majd újabb családvédelmi intézkedések, a családi háztartások megerősítésére.

A pénzügyminiszter azt is mondta: heteken belül elkészül az új, 2020-as költségvetés, mert újat kell csinálni, meg kell teremteni azoknak a forrásoknak a fedezetét, amelyek a védekezés, és majd az újraindítás folyamatát szolgálják.

Azt is mondta, elképzelhető, hogy hatósági árakat fognak bevezetni bizonyos termékekre:

"Vannak olyan termékek, amelyeknél ebben a rendkívüli helyzetben ki lehet lépni a piac hagyományos kategóriáiból, és nem azt mondnai, hogy majd a piac kialakítja az árakat és a kereslet-kínálat eldönti, hogy milyen ár lesz, hanem

azoknál az alapvető egészségügyi termékeknél, amiket a kórházk is használnak, vagy a magánszemélyek is keresnek, el lehet gondolkozni hatósági ár bevezetésén."

Arról is beszélt, hogy reméli, hogy a brüsszeli bürokrácia majd enyhíteni fog a közbeszerzéseknél alkalmazandó szabályokon, mert "olyan kötöttségei vannak egy közbeszerzési eljárásnak, hogy mire beszerzem a terméket, rég elmúlt a vírus is".

Figyelmébe ajánljuk