Végleg megszűnik a Malév, 170 milliárdos adósságot hagy hátra

  • narancs.hu
  • 2018. június 6.

Gazdaság

Törlik a cégjegyzékből az egykori állami légitársaságot.

Több mint hat évvel azután, hogy csődbe ment és leállította járatait, a cégbíróság döntött a Malév végleges és jogutód nélküli megszüntetéséről – írja a HírTV.

A légitársaság hitelezői csaknem 170 milliárd forintot követeltek, de a felszámolás során a dolgozók elmaradt munkabérének is csak a felét sikerült kifizetni.

Malév-dolgozók demonstrációja 2014-ben

Malév-dolgozók demonstrációja 2014-ben

Fotó: Kallos Bea / MTI

A Hír TV szerint egy perben már bebizonyosodott, hogy a magyar állam hibás üzletpolitikája vezetett a csődhöz, így 300 pernyertes dolgozó valószínűleg kártérítést fog kapni az államtól.

Várható, hogy a Malév többi hitelezője, így a Vnyesekonombank, a Budapest Airport vagy az amerika ILFC további pereket indít az állam ellen.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.