A hét cikke

Hogy nézne az ki, ha Trump féldiktatúrát csinálna Amerikából?

szerző
Urfi Péter
publikálva
2017. febr. 05., 07:02
kommentek
8
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az illiberális modell: az Atlantic nagyszabású cikke szerint Orbán Viktor és a NER lehet az egyik mintája az amerikai demokrácia szétverésének.

false

2021-et írunk, Donald Trump a második ünnepélyes beiktatására készülődik. Első mandátuma alatt népszerű elnök volt. Az adócsökkentés és a kormányzati kiköltekezés megtette a hatását. Az egyetemi végzettséggel nem rendelkezők bérei nőttek, a növekvő infláció pedig csak most kezdi el éreztetni hatását.

A választók nagy része sejti, hogy Trump és családja sokkal gazdagabb lett, és ehhez politikai befolyásukat használták fel, de mivel - a korábbi elnökökkel szemben - Trump soha nem tette közzé az adóbevallását, ezért biztosat nem tudhatnak erről. Meg hát különben is, melyik politikus nem lop egy kicsit? – gondolja az istenadta nép. Pláne, miután a 2018-as kongresszusi választások előtt a WikiLeaks súlyos korrupciós ügyekről szivárogtatott ki információkat, méghozzá csakis demokrata képviselők környezetéből.

Amerika gyorsan alkalmazkodott. A multik vezetői megtanulták, hogy az összes kedvező hírért személyesen Trumpnak kell hálálkodni, és érdemes kerülni minden olyan nyilatkozatot és lépést, amely felidegesítheti az elnököt – hiszen egy dühös tweetje milliós károkat tud okozni, a kormányzati ellenőrzésekről és bírságokról nem is beszélve. A megváltozott média-előállítási szokások is terjedni kezdtek. A CNN tulajdonosi nyomásra egyre méltányosabban tudósít Trumpról, és miután közös megegyezéssel zárult az igazságügyi minisztérium Amazon elleni eljárása, a tulajdonos Jeff Bezos eladta a Washington Postot egy szlovákiai hátterű befektetői körnek. Akik azonnal megszüntették a legendás napilap print kiadását. A közösségi médiában terjednek olyan állítások, hogy valójában nem is szlovákok azok a befektetők, de ezt senki nem tudja - és nem is nagyon meri megpróbálni - megpróbálni.

De persze azért szólásszabadság van, ezt senki nem vitatja. A Trumppal szemben kritikus média továbbra is eléri az elit közönséget, és amúgy is mindenki azt ír és mond az interneten, amit akar – feltéve persze, ha vállalja a Facebookon csendőrködő Trump-párti milíciák zaklatását. (Egyre kevesebben vállalják, a fiatalok pedig a kevésbé politikus közösségi oldalak felé fordultak, így a hírek alig érik el őket.) Az emberek sokat viccelődnek azon, hogy az NSA lehallgatja őket, és a Trumppal szemben hangosan tiltakozók személyes adatai rendre kiszivárognak. De hát melyik kormány nem hallgat le manapság mindenkit? Ettől még nem lesz vége a világnak!

How to Build an Autocracy

David Frum, az Atlantic szerkesztője – és Bush korábbi beszédírója – a patinás magazin új számának címlapsztoriját kezdi ezzel a képzelődéssel. Ami nálunk már valóság, de az amerikaiaknak egyelőre lázálomnak tűnik. Az éppen visszafogottsága, realizmusa miatt hatásos felütés után a cikk akkurátusan végigveszi, hol és hogyan építhető le az amerikai jogállam, hogyan lehet a demokráciából autokrácia, akár a most létező intézmények és törvények megtartása mellett is. Ehhez a spekulációhoz Trump nyilatkozatait és első lépéseit veszi alapul, valamint olyan külföldi autoriter rendszerek és vezetők módszereit, mint Venezuela és Chávez, Oroszország és Putyin, a Fülöp-szigetek és Duterte. Ebbe a sorba illeszkedik Magyarország és Orbán, ami egyrészt azért túlzás, másrészt a most aggódó amerikaiaknak valóban kifejezetten tanulságos lehet a magyar példa. Nem véletlenül ír mirólunk a legtöbbet Frum: a NER az a szemléltető ábra, amelyen látható, hogy a demokratikus intézmények és szabadságjogok formális megléte még nem biztosítja a valódi demokráciát. Ezt Frum így összegzi: „Magyarország az Európai Unió tagja és az Emberi Jogok Európai Egyezménye aláírója. Választásokat tartanak és nem cenzúrázzák az internetet. Magyarország mégis megszűnt szabad ország lenni.”

A cikk harmadik fele a polgári ellenállás kötelességéről és gyakorlati lehetőségeiről beszél, mert Frum szerint az állampolgárokon múlik, mekkora kárt tud tenni Trump. Hát, legyen ebben igaza!

 

További olvasnivalók

Ötven évvel ezelőtt, a laoszi dzsungelben eltűnt egy amerikai katona. Halottnak hitték és hősként tisztelték. Most megtaláltak Vietnámban. Vagy mégsem ő az? (The Atavist)

Hogyan lehet meggazdagodni a lehetőségek hazájában? A kemény munka hozza el a jólétet? Na, persze. Sokat kell örökölni vagy jól kell házasodni. (The Economist)

Zseniális és kevésbé zseniális csalók a tudományos életben, akiket robotprogramok és elszánt revizorok próbálnak lebuktatni. (The Guardian)

szerző
Urfi Péter
publikálva
2017. febr. 05., 07:02
kommentek
8
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
The Atlantic
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  loare
  2017. február 06., hétfő 19:44
  T. Urfi P, Nagyon érdekesek voltak a javasolt linkek, köszönöm!
 2. 7
  loare
  2017. február 06., hétfő 19:28
  Ez azért csak egy a lehetséges kifejletek közül -tény hogy számunkra a legismerősebb. Aki több lehetőséget szeretni olvasni (angolul) annak itt egy link, az írás szintén hivatkozik a fent idézett cikkre:
  https://fivethirtyeight.com/features/14-versions-of-trumps-presidency-from-maga-to-impeachment/?ex_cid=Weekly

  Nat Silver a szerző egy igen sikeres ember, baseból-fogadásokból és plitikai előrejelzésekből megggazdagodott, részben autodidakta statisztikus. Több éve írt fő műve már megjelent németül és románul is, itt a két nyelvterület között valahogy eddig kimaradt. A könyv címe magyarul: A JEL ÉS A ZAJ - Avagy miért hibás a legtöbb előrejelzés, és mér jön be mégis néhány? (THE SIGNAL AND THE NOISE or Why most predictions fall, but some don't?)
 3. 6
  Egyvilág
  2017. február 06., hétfő 12:39
  Egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól:

  http://egyvilag.hu/temak.shtml#temaid076

  (A legfelső sor a kép tetején, "Demokrácia és diktatúra". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)
 4. 5
  tiszapolgári
  2017. február 05., 19:48
  rworse: Te nem nézed a híreket?

  Csak a Zsebtévé Híradót. Ebből tudom, hogy Szlavónia 2017. február 7-én az Egyesült Államok ötvenegyedik tagállama lett, válaszlépésként Magyarország egyesült húsz szerbbel, öt csehvel, öt göröggel és öt törökkel, ők a Visegrádi Ötök.

  Marine Le Pen titokban férjhez ment Sean Pennhez.
 5. 4
  rworse
  2017. február 05., 17:22
  tiszapolgári

  Nem érted te a politikát.
  Trumpné (Melania) ellen nem kellett rendeletet hozni, mert esetében legfeljebb ahhoz kellett volna, hogy elnökjelöltként egyáltalán indulhasson külországi születésűként. Az majd a 2024-es választás ügye lenne, de akkor már Ivankát fogják ambicionálni, nem Melaniát, mert Donald nem akar first gentleman lenni, hát még first lady - és Trump párti jelöltként, mert akkor már csak Trump Párt lesz.

  Magyarországon a 2018-as rendelet azt mondta ki, hogy minden nő, buzi és transznemű illegális migráncsnak minősül, kivéve Orbánné, Mészárosné, Kövérné, Rogánné, Lázárné, és még tíz szabadkártyás.
  Marine Le Pen pedig 2020 óta köztudomásúan Kínába házasodott, és Mandarine Lee néven az ottani Pen klub elnöke - és tagsága egyszemélyben, hiszen csak számára van engedélyezve.

  Te nem nézed a híreket?
 6. 3
  yoyo
  2017. február 05., 16:51
  Amikor annak idején Philip Rothtól az Összeesküvés Amerika ellen című regényét olvastam, hátborzongató volt belegondolni, milyen nagyon is lehetséges egy ilyen lélektani fordulat akár az amerikai társadalmon belül is.

 7. 2
  tiszapolgári
  2017. február 05., 16:28
  Örülök, hogy 2020-ban is Donald Trump nyerte az elnökválasztást. Igaz, hogy demokrata párti ellenfele, Melanie Trump jóval több szavazatot kapott, de az utolsó pillanatban meghozott elnöki rendelet értelmében nők, buzik és transzneműek nem állhatnak az Egyesült Államok élén.
  Érdekes egybeesés, hogy 2018 óta ugyanilyen rendelet van érvényben Magyarországon és Oroszországban is, Lengyelországban pedig csakis olyan férfi lehet államfő, aki igazolni tudja, hogy még soha nem volt abortusza. Franciaországban viszont pont fordítva van, ott Marine Le Pen rendelete értelmében kizárólag olyan szőke nők lehetnek elnökök, akiknek a papája legalább egyszer találkozott Csurka Istvánnal.
 8. 1
  rworse
  2017. február 05., 13:27
  Az Atlantic szerkesztője ezek szerint elég jól tájékozott a magyar média- és társadalmi viszonyokat illetően. Disztópiájába csak átschmittelte a magyar történéseket.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

A hét cikke

A hét legjobb, legizgalmasabb cikkei minden vasárnap, Urfi Péter szubjektív válogatásában.

A hét cikke
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk