A Fidesz a gyerekek lelkét akarja

  • narancs.hu
  • 2015. április 26.

Hírnarancs

Nepálban ezrek vesztek oda a földrengésben, véget ért a bolíviai rémálom, Kövér doktor szerint a kellő irányultságú oktatás eredményeként a nép végre fölfogná az orbánizmus történelmi jelentőségét, a magyar hokiválogatott meg készülhet Kanada és Finnország ellen.

Katasztrófa Nepálban

Szombaton 7,9-es erősségű földrengés sújtotta Nepált. A legutóbbi hivatalos jelentések szerint már a 2500-at is meghaladta a halálos áldozatok száma, de ez sajnos még emelkedhet a mentési munkálatok előrehaladtával. A természeti katasztrófa nemcsak Nepálban követelt emberéleteket, hanem Indiában, Kínában (Tibetben) és Bangladesben is. A földrengés a Himalájában lavinákat indított el, az utolsó adatok szerint az alaptáborban 17-en haltak meg, vannak eltűntek is. Helyi források szerint a hegyen körülbelül ezer hegymászó volt, köztük négyszáz külföldi.

false

A rengés epicentruma a fővárostól, Katmandutól 80 km-re északnyugatra volt, az első rengést további utórengések követték, ma reggel egy 6,7-es erősségű is volt. A rengés a Katmandu-völgyben a földig rombolta a házakat, tízezrek töltötték szabad ég alatt a hideg éjszakát. Már több ország és szervezet ajánlott fel segítséget, Magyarországról a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata indult útnak vasárnap. Az újdelhi magyar konzul, Vajda Andrea vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy magyar áldozatokról egyelőre nincs tudomásuk.

Porhintés az egészségügynek

A nepáli katasztrófa árnyékában súlytalannak tűnhet a belpolitika itthoni szokásos sárdagasztása. Például a bombasztikusnak szánt bejelentések a mélyponton lévő magyar egészségügyi ellátás jobbításáról. Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára az egészségügyi alapellátó orvosokat tömörítő FAKOOSZ közgyűlésén többek között arról beszélt, hogy a daganatgyanús betegeknek 14 napon belül időpontot kell kapni a diagnosztikai vizsgálatra, és megszűnik az egynapos sebészeti ellátás volumenkorlátja. Az előadást követő sajtótájékoztatón az államtitkár az MTI-nek azt is elmondta, hogy elkészült a finanszírozási kormányrendelet módosítása, amely a tervek szerint május 6-án kerül a kormány elé. Ennek egyik elemeként a háziorvosi tevékenység mentesülne a helyi iparűzési adó alól. A jogszabály nem kíván változtatni a fenntartón, vagyis az egészségügyi alapellátás továbbra is a helyi önkormányzatok feladatkörébe tartozik majd. Vagyis – tehetjük hozzá – húsz év múltán is csupán a rendszer szokásos toldozása-foldozása zajlik, átfogó koncepció híján az egészségügy akut forráshiányának megszüntetésére változatlanul nincs esély; kiszámítható és folyamatos források biztosítása nélkül pedig folytatódik az orvosok, ápolók elvándorlása, az alrendszer további leépülése – vagyis az, aminek immár két évtizede kárvallottja a magyar társadalom.

Hétvégi bevetésen Kövér László

Kövér Lászlónak erős hétvégéje volt: ezúttal a Veszprém Megyei Naplóban tett szerelmi vallomást Orbán Viktornak, mondván, a miniszterelnök az egyetlen államférfi kis hazánkban. Az Országgyűlés elnöke szerint a Jobbik felfutása átmeneti, bár azt elismerte, hogy a fiatalabb korosztályokban a Jobbik a Fidesz rovására erősödött. A helyzet csak akkor változik, és a nép akkor ismeri föl végre a saját érdekeit, ha a kívánatos változás megtörténik a lelkekben is. A fejekben rendet rakni azonban hosszú folyamat, az oktatás éppen ennek az eszköze. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület társutas, izé szombati közgyűlésén (amely formáció egyetlen érdemi feladata, hogy „fölkérje” Orbánt a „hagyományos” évértékelő megtartására) pedig többek között arról beszélt, hogy nem szeretne oda eljutni, ahol a Nyugat tart, hogy a sajtó mondja meg, ki követ el hibát, és akit aztán a sajtó „kinyír”, annak vége a politikai karrierjének – e szavaknál talán földijére, a szintén pápai Gyurcsány Ferencre gondolt az érzékeny lelkületű házelnök.

false

 

Fotó: MTI

Természetesen szót ejtett az elmúlt öt év történelmi sikereiről, de azért az önkritika sem maradt el: még ők is követnek el hibákat néha, mondta, valamint egy meglehetősen zavaros gondolatkísérlettel próbálta védeni a hirtelen gazdagodó fideszesek és Fidesz-közeliek vagyoni gyarapodását. Ha jól értettük, ennek lényege az volt, hogy szerinte a rendszerváltozás egyik célja éppen az volt, hogy tisztességes úton is lehessen „polgári vagyont” szerezni. Lehet, hogy Kövér ezúttal is Gyurcsányra, esetleg Bajnai Gordonra gondolt, de lehet, hogy tévedünk.

A baptisták odatették magukat Bolíviában

Kimenekítette Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot Bolíviából a Baptista Szeretetszolgálat a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével – adta hírül az MTI. Az akció közép-európai idő szerint péntek délután történt, miután Bolívia több mint két hónappal a szabadlábra helyezés után sem adta vissza a magyar férfi útlevelét. A baptisták tájékoztatása szerint Tóásóék hétfőn kora délután érkeznek Budapestre. Mint ismeretes, 2009 áprilisában kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották. Idén februárban fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónap szabadságvesztésre ítélték őket, és mivel mindketten csaknem hat éve voltak őrizetben, büntetésüket letöltötték.

Biciklizett Budapest szombaton.

A magyar jégkorong-válogatott följutott a sportág elit csoportjába.

Figyelmébe ajánljuk